Marian Kočner milliókkal verhetett át mindenkit a bacsfai golfpálya megszerzésekor

2019. július 2. - 11:07 | Belföld

Noha áprilisban megszüntették az eljárást Marian Kočner ellen a bacsfai (Dunaszerdahelyi járás) golfpálya megszerzésének gyanúskörülményei kapcsán, a rendőrség most újra meggyanúsította, miután kiegészítették a bizonyítékokat.

Marian Kočner milliókkal verhetett át mindenkit a bacsfai golfpálya megszerzésekor
Marian Kočner (Archív felvétel)

Marian Kočnert és további két személyt 2018. november 12-én gyanúsította mega Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) hitelezők megkárosításában való bűnrészességgel a Dunaszerdahelytől mintegy 18 km-re fekvő település kataszterében épült golfkomplexum ügyében. Az üggyel kapcsolatban a rendőrség kihallgatta Kočnert a további tanúkkal és károsultakkal együtt.

Az egész csalási ügyről még 2017 nyarán írt Ján Kuciak, akit menyasszonyával együtt tavaly februárban meggyilkoltak Nagymácsédon.

A bacsfai golfkomplexumot a Welten nevű társaságba tömörülő ingatlanfejlesztők építették, amihez 4,5 millió eurós hitelt nyújtott a Tatrabanka. 2011-ben a bank azonban ismeretlen okból kérte a hitel határidő előtti törlesztését, ezzel kapcsolatban pedig 2,7 millió eurós követelést állított ki a Weltennel szemben.

Ezt a követelést vásárolta fel Kočner cége, az Inkasný servis 1,7 millió euróért. Ezt követően egy újabb nagy összegű, fiktív követelést hozott létre, majd máltai és karibi offshore-cégeken keresztül a kiírt aukción megszerezte az egész Weltent úgy, hogy a többi hitelező nem jutott egy euróhoz sem. Összsítve 7,5 millió eurós kárt okozott ezzel magánszemélyeknek, cégeknek és az államnak, ebből kb. 4 millió euró érinti az államot.

Kočnernek akkoriban térített vissza az állam több mint kétmillió eurónyi adót különös módon a Donovaly-n történt kétes ingatlanátruházások ügyében, mely kapcsán szintén gyanúsítottként kezelik a vállalkozót. Fennáll a gyanúja, hogy a bacsfai golfpályával szembeni banki követelést az államtól eleve törvénytelen úton kapott pénzen vásárolta meg.

(Denník N)