Marian Kočner szigorított őrizetben marad

Marian Kočner vállalkozó, a Markízával kapcsolatos váltóhamisítási ügy gyanúsítottja szigorított őrizetben marad.

Marian Kočner szigorított őrizetben marad
Fotó: TASR/Jakub Kotian

Erről kedden döntött zárt ajtók mögött a Legfelsőbb Bíróság tanácsa, tájékoztatott Alexandra Važanová szóvivő.

„A Legfelsőbb Bíróság tanácsa a mai, zárt ajtók mögötti tárgyalásán indokolatlannak ítélte és elutasította Marian K. terhelt panaszát”

– pontosított Važanová.

A vállalkozó ügyvédje, Martin Pohovej a TASR hírügynökségnek nem tudott nyilatkozni a tanács keddi döntésével kapcsolatban, mivel egyelőre nem ismeri a határozat tartalmát és az írásbeli indoklást sem.

A Besztercebányai Specializált Büntetőbíróság vizsgálóbírója 2018. december 20-án helyt adott a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze által benyújtott indítványnak. Az ügyész Marian Kočner vállalkozó őrizetének szigorítását javasolta. A bíró azért döntött így, hogy a letartóztatott ne befolyásolhassa a tanúkat. A vállalkozó ellen a csaknem 70 millió euró értékű váltók hamisítása ügyében folyik büntetőeljárás.

A döntés nem volt jogerős. A gyanúsított fellebbezett a döntés ellen, a fellebbezésről kedden döntött a Legfelsőbb Bíróság tanácsa.

Marian Kočner tavaly kétszer is kérvényezte a szabadlábra helyezését, sikertelenül. A kérelmet mindkétszer elutasította a Specializált Büntetőbíróság, a döntés ellen a terhelt mindkét esetben fellebbezett. A Legfelsőbb Bíróság mindkét fellebbezést elutasította.

Marian Kočner vállalkozó jelenleg a Markízával kapcsolatos, csaknem 70 millió euró értékű váltók ügye miatt van előzetes letartóztatásban. A televízió értékpapírok hamisítása és az igazságszolgáltatás akadályozása miatt tett feljelentést Marian K. és Pavol R., volt gazdasági miniszter és a Markíza volt igazgatója ellen (Pavol R. és három másik, alvilági személy ellen a volt TV igazgató egykori üzlettársa, Silvia Volzová elleni gyilkossági kísérlet ügyében is eljárás folyik – a TASR megj.) A Markíza TV képviselői már a per kezdetétől kétségbe vonják a váltók eredetiségét. Azzal érvelnek, hogy azok nem szerepelnek sem a Markíza könyvelésében, sem azoknak a cégeknek a könyvelésében, melyek állítólagos tulajdonában voltak még a jogosulatlan igények támasztása előtt.

Marian Kočner letartóztatását 2018. június 28-án rendelte el a Legfelsőbb Bíróság. A vállalkozó korábban Pozsonyban és Újvároskában (Leopoldov) volt őrizetben, jelenleg a besztercebányai börtönben tartják fogva.

TASR