Marian Kočner a Szlovák Labdarúgó Szövetség elnökének vallomását tekinti a legfőbb bizonyítéknak a váltók létezésére

2020. február 12. - 21:08 | Belföld
Marian Kočner a Szlovák Labdarúgó Szövetség elnökének vallomását tekinti a legfőbb bizonyítéknak a váltók létezésére
Fotó: TASR

Ezt a váltóhamisítási ügy tárgyalásán elmondott záróbeszédében jelentette ki a Specializált Büntetőbíróság szenátusa előtt.

„Számomra Ján Kováčik vallomása a legfőbb bizonyíték arra, hogy a váltók olyan formában léteztek, ahogy mi állítjuk”

– mondta Marian Kočner.

Kováčik azt vallotta, hogy amikor a Markíza volt igazgatójával tárgyalt arról, hogy belépne a televíziós társaságba, Pavol Rusko utalt rá, hogy Ernest Valko néhai ügyvéddel közösen aláírt „valamit”. A nyomozónak pedig korábban azt vallotta, tudott arról, hogy Pavol Rusko valamilyen kötelezettséget vállalt Marian K. és Štefan Á. irányában.

Kováčik ugyanakkor azt is állította, hogy semmiféle váltókról nem tudott, és hogy a Marian K. és Štefan Á. irányában vállalt kötelezettségeknek nem volt közük Pavol Rusko cégeihez. A vitatott váltókon a Markíza TV van feltüntetve kezesként.

A záróbeszédében Marian K. panaszt emelt az ellen is, hogy az amerikai hatóságok szankciós listára helyezték őt az emberi jogok megsértése miatt.

„Kinek az emberi jogait sértettem meg én?”

– tette fel a kérdést a vádlott. Marian Kočner ellen vádat emeltek Ján Kuciak újságíró meggyilkolása ügyében is.

A Specializált Büntetőbíróság szenátusa szerdán lezárta a bizonyítási eljárást a váltóhamisítási ügyben. Az ügyész Marian Kočner és Pavol Rusko vádlottak számára 20 év börtönbüntetés kiszabását javasolta.

A szenátus február 27-re napolta el a főtárgyalást. A következő tárgyalásra az Igazságügyi Akadémia épületében kerül sor. A Büntető törvénykönyv szerint már csak a vádlottak utolsó szó jogán elmondott beszédei és az ítélethirdetés vannak hátra.

A vád szerint Marian Kočner és Pavol Rusko vádlottak, miután megegyeztek Štefan Á. vádlottal, akinek az ügyében külön eljárás indult, négy hamis váltót állítottak ki, ezeket pedig mellékletként mutatták be fizetési meghagyások kibocsátása végett.

Marian Kočner ellen Ján Kuciak újságíró meggyilkolása ügyében, valamint a Gatex cég ügyében is vádat emeltek hűtlen kezelés miatt. Pavol Ruskót a váltóhamisítás mellett azzal is vádolják, hogy ő rendelte meg egykori üzleti partnere, Sylvia Klaus-Volzová meggyilkolását.

TASR