Marian Kočnert és Alena Zsuzsovát felmentették a Kuciak-gyilkosság vádja alól, Szabó 25 évet kapott

2020. szeptember 3. - 10:23 | Belföld

Csütörtökön ítéletet hirdetett a bazini Specializált Büntetőbíróság a Kuciak-gyilkosság és egyéb vádpontok ügyében, amelynek vádlottjai Marian Kočner, Alena Zsuzsová és Szabó Tamás. A szenátus Kočnert és Zsuzsovát felmentette a Kuciak-gyilkosság vádja alól, Szabót 25 és börtönbüntetésre ítélte nem jogerősen.

Marian Kočnert és Alena Zsuzsovát felmentették a Kuciak-gyilkosság vádja alól, Szabó 25 évet kapott
Fotó: Paraméter

Az óriási belföldi és külföldi sajtóérdeklődés mellett zajló tárgyalási napon csak az előzetes letartóztatásban lévő Marian Kočnert vezették elő. A többi vádlott – a komáromi Alena Zsuzsová és a gútai Szabó Tamás – korábban beleegyezését adta, hogy a távollétükben menjen végbe az ítélethozatal.

A bírósági szenátus elnöke, Ružena Sabová kijelentette: a bíróság augusztus 20-án befejezte az ítéletet érintő tanácskozását, majd augusztus 31-én levelet kapott az ügyészségtől, amely egy bizonyítási javaslatot tartalmazott. A dokumentumhoz csatolták a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) szakvéleményét is. A sajtóban szóba jött, hogy Alena Zsuzsová lefoglalt mobiltelefonjának analíziséről van szó. Sabová azonban nem nyitotta meg újra az eljárás bizonyítási szakaszát, és belekezdett az ítélethirdetésbe.

A bíróság nem találta bűnösnek Marian Kočnert és Alena Zsuzsovát Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében. Ez tehát azt jelenti, hogy Zsuzsovát és Kočnert felmentette a bíróság a Kuciak-gyilkosság vádja alól.

A bíróságon tehát nem nyert bizonyítást, hogy Marián Kočner és Alena Zsuzsová elkövették a bűncselekményt. Az ítélet nem jogerős, az ügy a Legfelsőbb Bíróságra kerül. Az ítélethirdetést követően a Kuciak-család kivonult a tárgyalóteremből.


Fotók: TASR

Az indoklás szerint amennyiben nem lehet valakinek a bűnösségét minden kétséget kizáróan bizonyítani, azt fel kell menteni a vádak alól – kezdte Kočner és Zsuzsová felmentésének indoklását Ružena Sabová.

A Denník N információi szerint egyébként az ítélet nem tükrözi Sabová álláspontját, ő állítólag bűnösnek ítélte volna Kočneréket, ám szenátusának két tagja ragaszkodott ahhoz, hogy mentsék fel a vádlottat, ahogy Zsuzsovát is.

Bár Peter Tóth tanúként elmondta a bíróságon, Kočner arról beszélt neki, hogy csak egy újságírót kéne meggyilkolni, aztán a többi visszafogná magát, viszont az, hogy ez valóban megtörtént, nem bizonyítható. A bíróság előtt nem kétséges, hogy Marian Kočner Ján Kuciak és más újságírók befeketítését tervezte, finanszírozta megfigyelésüket. Az viszont, hogy ez összefügg a gyilkossággal, nem került egyértelműen bizonyításra, ahogy szerintük az sem, hogy Alena Zsuzsová a szóban forgó bűncselekményről vagy bármilyen más gyilkosságról kommunikált volna Marián Kočnerrel. Az ítélet szerint azt, hogy a Kuciak-gyilkosságot Marian Kočner rendelte meg, csak Andruskó Zoltán beismerő vallomása tanúsítja, és ezt az állítást semmi más nem erősíti meg, és azt sem sikerült egyértelműen bizonyítani, hogy az Andruskó által Szabónak adott 40 ezer euró Kočnertől származik.

Az ítélet indoklásában elhangzott, hogy Zsuzsová esetében sem sikerült minden kétséget kizárva bizonyítani, hogy a komáromi nő részt vett a gyilkosság megszervezésében. A bíróság arra jutott, azt, hogy Alena Zsuzsovának köze van az ügyhöz, kizárólag Andruskó Zoltán állította, ami nem elegendő. „A vallomás egy törvényes bizonyíték, de ez még nem jelenti azt, hogy igaz is” – áll az ítélet indoklásában, amely Andruskó Zoltán vallomására is kitér. A szenátus úgy véli, Andruskó vallomása kevés ahhoz, hogy Zsuzsová bűnösségét bizonyítsák. Továbbá a Zsuzsovánál tartott házkutatás során nem került elő semmilyen tárgyi bizonyíték, ami azt támasztaná alá, hogy Zsuzsová rendelkezett Kuciak fotójával – amely az újságírók megfigyeltetéséből származott –, pedig Andruskó azt mondta, Zsuzsová mutatta neki a képet a gyilkosság előtt. A bíróság szerint nem lehetett bizonyítani, hogy Zsuzsová és Kočner Threema-csevegései a gyilkosságról szóltak, és azt sem, hogy a gyilkosságért járó pénz Kočnertől származik. A szenátus leszögezte azt is, hogy mindenkinek joga van az igazságos eljáráshoz, és ha Kočner bűnössége nem igazolódott be, akkor Zsuzsovát sem lehet elítélni.

Marian Kočner a váltóhamisítási ügye miatt előzetes letartóztatásban marad, de mivel Zsuzsová esetében ma felszabadító ítélet született, és más bűncselekménnyel nem vádolta a bíróság, még ma szabadon engedték.

Denník N úgy tudja, szabadlábra helyezését követően valószínűleg újra őrizetbe veszik Zsuzsovát a Daniel Lipšic ügyvéd, valamint Maroš Žilinka és Peter Šufliarsky ügyészek elleni merénylet előkészítése miatt, valamint a Basternák-gyilkosság ügyében. Zsuzsová eddig mindkét ügyben gyanúsítottként szerepelt.

A bíróság bűnösnek találta Marian Kočnert a tiltott fegyverkezés vádjában.

Az ítélet szerint Kočner a tiltott fegyverkezés miatt 5 ezer eurós pénzbírságot kapott. A vádlottat egytől öt évig terjedő szabadságvesztés veszélyeztette, amiért töltényeket találtak ingatlanában az ott tartott házkutatás során. A bíróság enyhítő körülményként tekintett arra, hogy Kočner beismerő vallomást tett a töltényekkel kapcsolatban, ezért úgy ítélték meg, elegendő számára a magas pénzbüntetés.

Szabó Tamást a bíróság bűnösnek mondta ki a 2016-os, gútai Molnár-gyilkosság elkövetésében.

Indoklásában a bíróság kijelentette, ebben a bűnügyben nemcsak a tettes Miroslav Marček, hanem a komáromi Andruskó Zoltán tanúvallomása is – Marčekék elújságolták neki, mit tettek – Szabó bűnösségét bizonyítja. Molnár Pétert azér gyilkolták meg, mert Szabó úgy tudta, a férfi 70 ezer eurónyi készpénzt tart otthon. Betörtek hozzá, Molnárt Marček gyilkolta meg, majd átkutatták a férfi házát, ám ott csak 1000 eurót találtak.

A bíróság Szabó Tamást bűnösnek találta az ellene felhozott tiltott fegyverkezés vádjában is. A vádpont a Magyarországon beszerzett és a Kuciak-gyilkosságnál használt fegyverre vonatkozott, valamint arra a hangtompítóra, amelyet Szabó és tettestársa, Miroslav Marček csináltattak egy gútai ismerősükkel.

Szabó Tamás bűnös - mint a Kuciak-gyilkosság társtettese is.

Szabó Tamás a tiltott fegyverkezésért, a magánlaksértésért, a társtettesként elkövetett gyilkosságokért (gútai Molnár-gyilkosság és nagymácsédi Kuciak-gyilkosság) 25 év börtönbüntetést kapott.

Szabó Tamás szigorú, 25 éves büntetését a bíróság indoklása szerint azzal érdemelte ki, hogy két különösen súlyos bűncselekményt – gyilkosságot – követett el társtettesként, melyekben anyagi haszonszerzés motiválta őt, és a bírósági eljárás során tagadta ezek elkövetését – miközben a bizonyítékok és tanúvallomások szerint valójában bűnös.

Az ítélet indoklásában elhangzott az is, Szabó tudta, hogy Marček meg fogja gyilkolni Kuciakot, és nem állja meg a helyét az a védekezés, hogy ő csak azt hitte, Marček "csak felpofozza" az újságírót.

A felmentő ítélet nem azt jelenti, hogy a vádlott ártatlan, hanem azt, hogy nem sikerült bizonyítani bűnösségét. A bíróság ezért Marián Kočnert és Alena Zsuzsovát felmentette a gyilkosság vádja alól.

A bíróság döntése értelmében Alena Zsuzsovát a kora délutáni órákban már ki is engedték a vizsgálati fogságból.

Kapcsolódó cikkek:

(parameter)