Máris magyarázzák, miért csökkent a szlovák rendőrségbe vetett bizalom

A Ján Kuciak és jegyese meggyilkolása után keletkezett indulatok is hozzájárultak a szlovák rendőrségbe vetett bizalom csökkenéséhez. Az országos rendőr-főkapitányság így reagált az Eurobarometer felmérésének az eredményére, mely szerint az Európai Unión belül Szlovákiában bíznak legkevésbé a rendőrségben.

A felmérés szerint a nyilvánosság több mint fele nem bízik a szlovák rendőrségben, ami az EU-n belül a legrosszabb arány. A lakosok 55 százaléka nem bízik, 38 százaléka pedig bízik a rendőrségben. Az EU-n belül átlagban a lakosok 73 százaléka bízik a rendőrségben. 

A felmérés szerint a dánok bíznak leginkább a rendőrségben. Az arány ott 93 százalék, a lakosok 5 százaléka pedig bizalmatlan.

„Véleményünk szerint a felmérés eredményeit nagyban befolyásolták az újságíró-gyilkosság után keletkezett indulatok. A felkorbácsolt indulatok miatt jelentős személycserékre került sor a rendőrsénél és a Belügyminisztériumban, a rendőrség személyzeti politikája pedig továbbra is nyitott, és további változások várhatók” – tájékoztatott az országos rendőr-főkapitányság kommunikációs osztálya.

A rendőrség szerint a helyzet Szlovákiában már lecsillapodott. „Azon dolgozunk, hogy a rendőrségbe vetett bizalmat megerősítsük. Ugyanakkor azt is hangsúlyozni kell, hogy az Eurobarometer felmérésének az eredményei ellenére Szlovákia biztonságos országnak számít, amit az idegenforgalom is igazol” – tette hozzá a rendőr-főkapitányság. 

A rendőr-főkapitányság szerint a statisztikai mutatók is a rendőrség eredményeit igazolják. „A felderített gyilkosságok aránya 60 százalékon van, akárcsak a vagyon elleni bűncselekmények, a betörések és az autólopások felderítésének az aránya” – tette hozzá a kommunikációs osztály. 

A felmérés eredményeit a Transparency International Szlovákia nevű kormányon kívüli szervezet is megosztotta a Facebook-oldalán. A szervezet szerint világos lépések történtek a rendőrségbe vetett bizalom helyreállítása érdekében. Több politikailag érzékeny ügy vizsgálatát hozták fel példaként, illetve az országos rendőrfőkapitány őszi választását.  


TASR/para