A Mars egy kráterében landol a NASA műszere 2021-ben

2018. november 20. - 14:11 | Tech

Bejelentette következő, 2020-as Mars-missziója landolási helyszínét a NASA: a 45 méter átmérőjű Jezero-kráterbe fog leereszkedni a Mars 2020 munkanevű marsjáró.

A Mars egy kráterében landol a NASA műszere 2021-ben
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

A krátert öt évnyi keresés után választották ki 60 jelölt helyszín közül - közölte kedden a NASA.

Kifejtették: a helyszín geológiai szempontból nagyon érdekes, de az itteni landolás a számos szikla és törmelék miatt hatalmas kihívást jelent. A kráter a marsi egyenlítőtől északra lévő hatalmas becsapódási medence nyugati peremén található.

"A Jezero-kráterben lévő landolási terep geológiai gazdag terület, 3,6 milliárd évvel ezelőtt kialakult formákkal. Valószínűleg a bolygófejlődés és az asztrobiológia több fontos kérdését segít megválaszolni a terület. Az, hogy mintákat szerzünk erről a különleges helyszínről, forradalmasíthatja a Marsról alkotott elképzeléseinket arról is, hogy mennyire képes a bolygó befogadni az életet" - mondta Thomas Zurbuchen, a NASA munkatársa.

A 45 kilométeres kráter egykor egy ősi folyódeltának is otthont adott, a kutatók szerint a vízből ősi szerves molekulákat és a mikrobiális élet más jeleit gyűjthette össze és őrizhette meg, melyek évmilliárdokkal korábban áramlottak a kráterbe.

A marsjáró, mely a 2012-ben landolt Curiosity átdolgozott változata, a tervek szerint 2020 júliusában indul útnak. Élet nyomai, ősi lakható körülmények után fog kutatni a vörös bolygón, kőzet- és talajmintákat fog gyűjteni, melyeket egy rejtekhelyen fog tárolni a bolygó felszínén.

A NASA és az Európai Űrügynökség (ESA) módszereket kutat annak megoldására, hogy a mintákat lejuttassák a Földre.

Előbb azonban egy másik robot, az InSight landol a Marson: hétfőre tervezik érkezését a bolygóra. A Curiosityval és a Mars 2020-szal ellentétben ez nem gördül, hanem egy helyben marad. Misszióját két évre tervezik.

(MTI)

Címkék: marsjáró