Martin Klus szerint júniusban megnyílhatnak bizonyos határok

2020. május 10. - 16:41 | Belföld

Martin Klus (SaS), a Külügyi és Európai Ügyek Minisztériumának államtitkára szerint elképzelhető, hogy Csehországgal és Ausztriával már nyáron meg lehetne nyitni a határokat.

Martin Klus szerint júniusban megnyílhatnak bizonyos határok
Martin Klus (TASR)

Ezt az RTVS mai „O päť minút 12“ című beszélgetős műsorában mondta el. Elmondása szerint ezen határok megnyitásától függ a legtöbb szlovákiai polgár. „Mini Shengenről“ beszél.

„Számításaim szerint Csehországgal néhány napon, legkésőbb néhány héten belül meg tudjuk beszélni, hogyan kivitelezhető a határ megnyitása. Ausztriával pedig az ezt követő napokban egyezünk meg. Tehát, ha minden jól megy, már júniusban jó hírekkel szolgálhatunk“

– fűzte hozzá.

A határok megnyitásakor a külügyminisztériumnak együtt kell működnie a Bel- és Közlekedési Minisztériummal. Klus elmondta, az újonnan fertőzöttek és a gyógyult koronavírusos betegek száma mérvadó lesz ez ügyben.

Vitatják továbbá a magyarországi határok megnyitásának kérdését is. Azt állítja, hogy Horvátország, Bulgária és Görögország intenzív nyomást gyakorolnak Szlovákiára. Ők a légi forgalom beindítását szeretnék elérni.

„Nem gondolom, hogy a határokat idén európai szinten teljesen megnyitják, de egy ilyen mini-schengeni szintű nyitást el tudok képzelni“

– tette hozzá Peter Kmec (Smer-SD), a Nemzeti Tanács európai ügyekkel foglalkozó bizottságának alelnöke.

Tomáš Valášek, a nevezett parlamenti bizottság elnöke egyetértett velük, hogy az intelligens megoldások, különösen az intelligens karantén segíthetik a helyzetet.

Valášek és Klus egyetértettek abban, hogy az ilyen helyzet megoldásához törvénymódosításra van szükség. Kmec ezt nem így gondolja.

Ebben az összefüggésben Klus azt is elmondta, hogy több mint 10 000 hazatelepítési kérelmet regisztráltak a minisztériumban. Elmondása szerint mintegy 1300 szlovák még mindig vár. Szlovákia más országok több mint 400 polgárának segített visszatérni hazájába. Valášek szerint mindkét kormány a lehető legjobban járt el ebben az új helyzetben. Azt mondja, hogy minél többet tudnak a COVID-19-ről, annál intelligensebben és érzékenyebben tudnak rá reagálni. Egyetértettek abban, hogy a karantén intézkedései kellemetlenek, ámde szükségesek.

(čas.sk)