Más lesz az idei nyári turistaszezon, mint az előző években – íme minden fontos tudnivaló, ha utazást tervez

2022. június 14. - 13:16 | Belföld

Úgy tűnik, az idei nyári turistaszezon más lesz, mint az elmúlt két évben.

Más lesz az idei nyári turistaszezon, mint az előző években – íme minden fontos tudnivaló, ha utazást tervez
Fotó: TASR - illusztráció

Martin Klus külügyi államtitkár szerint az idei turistaszezon sokkal inkább hasonlít már a járvány előtti időszakhoz. A legtöbb EU-tagállamban és több egyéb országban sincsenek érvényben járványügyi korlátozások, de akadnak olyan államok is, ahova a külügyminisztérium nem javasolja az utazást.

A tárca azt javasolja, hogy utazás előtt mindenki tájékozódjon a belépési feltételekről a célországba, valamint azokról is, amelyeken az út során áthaladnak. Ezek az információk megtalálhatók a szlovák diplomácia weboldalán. Klus azt tanácsolja, hogy az utazás előtt mindenki kössön utasbiztosítást, illetve mindenkinél legyen elegendő készpénz.

A turistákat a Svetobežka nevű alkalmazás is segíti. „Az az ideális, ha nincs rá szükség, tehát nem merülnek fel problémák“ – tette hozzá az államtitkár. A konzuli információs központ az alábbi telefonszámokon elérhető: +421 2 5978 5978 és +421 90607 5978, de arra kérnek mindenkit, hogy ne éljenek vissza a vonalakkal.

Klus szerint folyamatosan frissítik azoknak az országoknak a listáját, ahova javasolt és ahova nem javasolt az utazás. Utóbbi listán szerepel például Ukrajna, valamint Líbia, Irak, Szíria, Afganisztán és Szudán.

A Szlovák Utazási Irodák Szövetségének (SACKA) elnöke, Roman Berkes szerint megnőtt az érdeklődés az utazási irodáknál az utazás iránt. "Az utazási irodák készen állnak. A last minute és ultra last minute ajánlatokból idén lényegesen kevesebb lesz" - mondta.

A rendőrség közölte, idén is jelen lesznek a szlovákiai rendőrök Horvátországban egészen szeptember közepéig.

(TASR)