Más ország állampolgára (is) szeretnél lenni? Ezekben az esetekben nem veszíted el a szlovákot

2021. február 24. - 09:59 | Belföld

A kormány elfogadta az állampolgársági törvény módosítását, mely szerint a jövőben nem veszíti el mindenki a szlovák állampolgárságát abban az esetben, ha egy másikat felvesz.

Más ország állampolgára (is) szeretnél lenni? Ezekben az esetekben nem veszíted el a szlovákot
Illusztráció

Abban az esetben nem veszíti el szlovák állampolgárságát egy más ország állampolgárságát megszerző személy, ha:

  • házastársa állampolgárságát veszi fel a házasság ideje alatt
  • a másik állampolgárságot születés, örögbefogadás útján szerezte
  • olyan ország állampolgárságáért folyamodott, ahol regisztrált formában legalább öt éve tartózkodik, és az ezt igazoló dokumentumot bemutatja
  • kiskorú, miközben a szülei szlovák állampolgárok.

A törvénymódosító javaslatot még a parlamentnek is jóvá kell hagynia.

A javaslat szerint a szlovák állampolgárságot megszerezhetik azok a volt állampolgárok is, akik saját kérésük alapján veszítették el, vagy azok a szlovák származású személyek, akiknek egyik szülőjük, nagyszülőjük vagy dédszülőjük szlovák volt.

Csehország állampolgárainak a szlovák állampolgárság felvételekor a jövőben nem kell majd eleget tenniük annak a követelménynek, hogy igazolják szlovák nyelvtudásukat. Kivételt képeznek ez alól a törvénymódosítás jóváhagyása esetén a 65 évnél idősebbek és azok is, akik szlovák nyelvvizsgával rendelkeznek.

Az első Robert Fico-kormány idején (2010) elfogadott, jelenleg hatályban lévő törvény miatt kell lemondaniuk a szlovák állampolgároknak az állampolgárásgukról, ha felvesznek egy másikat. Ennek a jogszabálynak az elfogadásával reagáltak a magyar parlament által elfogadott kettős állampolgárságról szóló törvényre, amely megkönnyíti a határon túli magyarok magyar állampolgársághoz való jutását.

Azóta próbáltak enyhíteni a törvényi szigoron, azonban egyik próbálkozás sem járt sikerrel. Az állampolgársági törvénnyel foglalkozott az Alktománybíróság is, azonban nem mondták ki egyértelműen, hogy alkotmányellenes-e. A belügyminiszter nem tervez változtatni a jogszabályon.

2015 februátjától egyéni okokból vissza lehet szerezni a szlovák állampolgárságot. A belügyminisztériumi szabályozás szerint a Szlovák Köztársaság egykori állampolgárai, akik 1993. január 1. után elvesztették állampolgárságukat, kérvényezhetik annak visszaszerzését. A kérvény beadása után megvizsgálják, mik voltak az okai az állampolgárság elvesztésének, s megvizsgálják azokat a körülményeket is, ami miatt a kérvényező külföldi útlevélért folyamodott.

(TASR)