Másfél gramm fűvel a zsebedben már "csak" egy év börtön fenyeget

2022. március 17. - 15:26 | Belföld

Tegnap a szlovák parlament enyhítette a marihuána birtoklásán rajtakapottakra érvényes drákói szigorúságú büntetéseket. 72 képviselő akadt a 122-ből, akik rábólintottak arra, hogy egy füves cigi miatt ne bánjanak az emberrel úgy, mint egy köztörvényes bűnözővel.

Másfél gramm fűvel a zsebedben már "csak" egy év börtön fenyeget

Az utóbbi tizenöt év legalapvetőbb jogi változatása történt ezen a területen. De első alkalommal fordult elő, hogy most nem szigorítottunk, hanem éppen ellekezőleg, enyhítettük a vonatkozó szabályokat – nyilatkozta a kérdéssel kapcsolatban Juraj Krúpa, az OĽaNO képviselője, aki elmondta, egy éve kezdtek ezzel a témával foglalkozni, és sokáig tartott, hogy aztán a kormánykoalíció minden pártja támogatni tudja a jogszabályt.

Kristián Čekovský, a legerősebb kormánypárt másik képviselője megjegyezte, hogy Robert Fico már tíz évvel ezelőtt egyik írásában jelezte, felesleges kemény büntetéseket kiszabni a marihuána birtoklása miatt. De aztán a jelenlegi ellenzéki politikus kormányra került, és nem csinált semmit sem. "Mi fokozatosan, lépésről lépésre" akarjuk rendezni a kérdést, jegyezte meg Čekovský.

Az új szabályok május elsejétől hatályosak. Eszerint ha valakinél három adagnyi – azaz mintegy másfél grammnyi – füvet találnak a hatóság emberei, az eddigi három év helyett legfeljebb csupán egy éves börtönbüntetést szabhatnak ki a bíróságok. Három és 10 adag kannabisszal lefülelve az eddigi 5 év helyett legfeljebb mindössze két év elzárás fenyegeti a dzsoint szívására vágyót.

Az egyik legnagyobb változás az lesz, hogy májustól a bíróság gyógyászati kezelést ajánlhat fel a marihuánát birtoklónak, azaz pár hónapon keresztül szakembereket kell meglátogatnia a tetten ért illetőnek. Ezzel elkerülhető az, hogy az ember priuszos legyen, azaz patyolat maradhat az erkölcsi bizonyítványa. Aki meg otthon termeszti cserépben a kendert, azt a bíróság nem is kell, hogy elzárással büntesse, mert az eddigi 1-5 éves büntetést 0-5 évesre csökkentették. Ez esetben a 0, azaz a nulla azt jelenti, hogy a bíróságok adott esetben eltekinthetnek a börtönbüntetéstől.

(s)