Másfél tonna, Mexikóból becsempészett drogot talált a vámhatóság

2020. július 7. - 13:30 | Belföld

Másfél tonna drogot talált a nyitrai vámhatóság. A Mexikóból becsempészett, elrejtett kábítószert speciálisan kiképzett kutya segítségével találták meg május végén. Ez minden idők egyik legnagyobb drogfogása az országban. Az ügyet vizsgálja a rendőrség - mondta Ivana Skokanová, a központi adó- és vámhivatal szóvivője.

Másfél tonna, Mexikóból becsempészett drogot talált a vámhatóság
Tűzoltók segítségével kellett "megbontani" a kábszer rejtekhelyét (Fotó: rendőrségi felvétel)

Két fém üzemanyagtartályt ellenőriztek a vámosok. „A szállítás jól ismert útvonalon zajlott Mexikóból. Az árut tranziton szállították Mexikóból egy horvát kikötőn keresztül Szlovákiába, ahonnan az Európai Unió egész területére vitték volna tovább" - mondta Skokanová. A hatóság eljárást indított.

A vámellenőrzés során több műszaki eszközt is használtak, köztük egy mobil szkennerkészüléket és egy darut a nagyméretű rakományok mozgatásához. Hutch, a speciálisan kiképzett kutya és vezetője akadt rá a gyanús tartályra. „A fémtartályban illegálisan szállítottak árut találtak az ellenőrzés során" - erősítette meg Skokanová.

A vámosok lyukakat fúrtak a tartály aljába, ahol nagy mennyiségű fehér kristályos anyagot találtak. Az első elemzés szerint metamfetaminról van szó. Az anyag értéke 300 millió euró, adagokra csomagolva becslések szerint 2 milliárd euróért értékesíthető a feketepiacon. A vámosok átadták az ügyet a rendőrségnek, akik a tűzoltók segítségét kérték a fémtartályok szétvágásához. A tartályokban talált anyagot a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség nyomozója vette át további vizsgálat céljából.


TASR