Másképp nem lehetett bánni a dunaszerdahelyi hajléktalanokkal?

2017. augusztus 14. - 09:41 | Régió

Ezt a kérdést szerettük volna feltenni a városháza illetékes osztályvezetőjének, Molnár Tímeának vagy a polgármesternek, Hájos Zoltánnak.

Másképp nem lehetett bánni a dunaszerdahelyi hajléktalanokkal?
Fotók: Paraméter

De csütörtök óta nem tudtuk őket elérni telefonon, pedig több alkalommal is próbálkoztunk. A főosztályvezető információink szerint szabadságol, ám hétfőn nem tudtuk elérni a szociális részleg vezetőjét, Miklós Alicát sem.

A helyzet a következő:

Augusztus elején a városi Municipal társaság megkezdte a dunaszerdahelyi buszállomás közelében található hajléktalanszálló felújítását. „Mivel a hajléktalanszálló üzemeltetésének kezdete, vagyis a 2015-ös év vége óta nem történt semmilyen higiéniai festetés és nagyobb takarítás, ezért az augusztusi hónapot erre szánjuk” – nyilatkozta a városháza oktatásügyi és szociális főosztályának vezetője, Molnár Tímea a DS TV-ben. A főosztályvezető kifejtette, hogy szükség van higiéniai meszelésre, és a bent lévő tárgyak fertőtlenítésére.

Emiatt a hajléktalanoknak, akik egyébként is csak aludni mehetnek a szállóra és nagyjából este héttől reggel hétig tartózkodhatnak ott, el kellett hagyniuk azt.

Úgy tudjuk, összesen 12-en voltak, mi hármójukkal találkoztunk, akik arról számoltak be, milyen cudar módon bántak velük.

„Jöttek, bejelentették, hogy ki kell mennünk, mert festik át, fertőtlenítik, és vigyük magunkkal az összes cuccunkat, mert ha ott hagyjuk, akkor kidobnak mindent, ami ott marad. De annyit mindent hova vigyünk? Zsákokkal hogyan mehetnénk az utcára?”

– tette fel a kérdést egyikük, Rudi.

„Amit összegyűjtöttek nekünk, és odahordtak, azt most mind kidobták, a paplanokat, huzatokat, poharunkat” – tette hozzá lakótársa, Árpi.

Megtudtuk tőlük, hogy néhány ruhadarabot becsomagoltak egy táskába, és azzal jöttek el, minden egyéb dolguk odalett.

„Kikergettek minket, mint a kutyát az ólból”

– szögezte le František.

Most ismét padokon vagy az állomáson alszanak. Elmondásuk szerint ők a rendszeretők és tisztálkodók közé tartoznak, a nyugdíjas František elárulta például azt, hogy mivel ingyen utazhat a vonaton, időnként elutazik a pozsonyi újvárosi vasútállomásra, ahol az összekuporgatott pénzéből befizet a zuhanyra. Most ugyanis nem igazán van lehetőségük máshol mosakodni.

Ők is arra lennének kíváncsiak, miért nem oldható meg úgy a takarítás, hogy a hajléktalanszálló egyes részeit közben igénybe veszik, vagy miért nem biztosítottak ideiglenesen alvóhelyet számukra máshol, vagy miért nem rakhatták be legalább a dolgaikat valamelyik, éppen nem használt szobába?!

Rudi azt állítja, augusztus 1-jétől három hetet mondtak neki. A DS TV-n Molnár Tímea viszont szeptember 1-jét említett.

Egy hónapra visszakerültek az utcára, a dolgaik nélkül. És ismét gyűjtés indul az érdekükben. Molnár Tímea a tévében azt mondta, szükség lesz legalább hat fekvőhelyre, mert a 12-ből minimálisan hattól meg kellett szabadulniuk. Emellett poharakra, tányérokra, egyéb konyhai eszközökre, tisztító- és tisztálkodószerekre.

Gyűjtést tart számukra a Dunaszerdahelyi Katolikus Plébániai Karitász augusztus 16-án 12 és 18 óra között.

(SzT)