Másnaposan kelt ma? A sztártoxikológus elmondja, mi a teendő

2023. január 1. - 14:12 | Tech

Legjobb módszer a másnaposság elkerülésére, ha az alkoholfogyasztásunkat megpróbáljuk kulturált keretek közé szorítani – nyilatkozta Zacher Gábor toxikológus. az Indexnek.

Másnaposan kelt ma? A sztártoxikológus elmondja, mi a teendő
Fotó: MTI

Zacher Gábor szerint a legjobb, ha elkerüljük a túlzott alkoholfogyasztást, ugyanakkor pontosan tudjuk, hogy a legtöbb ember ezt nem szokta betartani, mert úgy gondolja, hogy szilveszterkor mindent szabad, ami a csövön kifér. A szilveszter nem ok arra, hogy az emberek kivetkőzzenek emberi mivoltukból, és állat módjára viselkedjenek – hangsúlyozta.

Éhgyomorra egyáltalán nem javaslom az ivást. Béleljük elő szépen a kis belünket. Mondjuk, ha egy jó kis csülköt megeszik az ember, akkor az alkohol lassabban szívódik fel, mint ha valaki üres gyomorra betol egy szénsavas italt, koktélt vagy valami töményet. Ez nagyon meg tudja keseríteni az ember életét.

A tejfölnek lehet jótékony hatása, mert vakolatként óvhatja a gyomornyálkahártyát. Ezzel szemben a savanyú uborka és káposzta tovább fokozhatja a gyomorégést.

A másnaposság kellemetlen velejárója a fejfájás, amely paracetamoltartalmú gyógyszerrel enyhíthető. Más fájdalomcsillapítók nem kifejezetten előnyösek ezekben az esetekben, mert azoknak lehet gyomornyálkahártya-károsító hatása.

Érdemes odafigyelni a megfelelő folyadékbevitelre, mivel az alkohol kitágítja a perifériás ereket, így az ember sokat izzad, ráadásul a hányás plusz-folyadékveszteséget jelent. Lehetőleg izotóniás italt fogyasszunk hidegen – tanácsolja Zacher Gábor, aki kiemelte, hogy bár ennek a neve mágikusan hangzik, semmi mágia nincs benne. Olyan sportitalokróé van szó, amelyeket edzés előtt, közben és után javasolnak fogyasztani.

Másnaposság esetén nincs semmi tiltólistán, de Zacher Gábor szerint nem ajánlott szénsavas italokat fogyasztani, ahogy a savas narancslevet sem javasolná. A kávé csersavakat tartalmaz, ami maró hatású lehet.

Bármennyire is kellemetlen a másnaposság, az csak egy állapot, nem betegség, és egy egészséges embernél minden különösebb kezelés nélkül 24–36 óra alatt rendeződik. Ha az ember ki tudja magát aludni, akkor ha nem is frissen, de relatíve jó állapotban ébred fel.

(index)