A második világháború haditechnikáját és harci járműveit mutatják be Péter Tibor makettjei a füleki Honismereti Múzeumban

2021. május 12. - 12:02 | Kultúra

A viszonylag hosszú csendes időszak után május 18-tól a füleki Városi Honismereti Múzeum galériájában új kiállítás nyílik. Témája a második világháború haditechnikája és harci járművei lesznek, amelyek Péter Tibor helyi modellező makettjei révén kerülnek bemutatásra.

Az alkotó modellezés iránti vonzalma egészen gyermekkoráig nyúlik vissza, amikor kortársaihoz hasonlóan, szabadidejében modellek építésével foglalkozott. Négy évvel ezelőtt, immár felnőttként kapta meg első műanyagból készült makettjét, és ettől a pillanattól kezdve hobbijává vált azok építése. Reméli, hogy a kiállítás bizonyos szemszögből felhívja a figyelmet a technikai eszközök fontosságára, amelyek ősidők óta jelentős szerepet töltöttek be az emberiség történetében.

A látogatók megtekinthetik a legismertebb harci járművek és eszközök modelljeit 1:32 és 1:72 közötti méretarányokban, úgy mint a Panther (Párduc), Tigris vagy a „Katyusha”, melyeket szinte az összes bevetés alkalmával használtak.

A kiállítást képezi néhány kevésbé ismert érdekesség is, mint például a brit egyszemélyes Spitfire vadászgép másolata.

A tárlat egy részét azon harci járművek alkotják, melyek közvetlenül a helyi háborús eseményekhez kötődtek. Az idelátogatók érdekes és oktató jellegű információkkal gazdagodhatnak a modellek eredeti változatainak műszaki paramétereiről, rendeltetéséről és arról, mely katonai műveletek során voltak használatosak.

Péter Tibor makettjeit Fekete Béla, szintén helyi modellkészítő darabjai egészítik ki, aki az általa kiállított 17 kicsinyített másolaton keresztül próbálja hitelesen bemutatni a második világháború harci technikáját. A tankok esetében 1:35, a repülőgépeknél pedig 1:48-tól egészen 1:72-ig terjedő méretarányokat használt.

A kiállítás hivatalos megnyitójára nem kerül sor, viszont mindenki számára megtekinthető lesz augusztus 6-ig.

FVM