Második világháborús brit vadászgépeket találtak egy Kijev melletti erdőben

2023. július 2. - 18:00 | Külföld

Második világháborús brit vadászgépeket találtak Kijevtől délre egy erdőségben - közölte vasárnap a The Guardian című brit lap online kiadása.

Második világháborús brit vadászgépeket találtak egy Kijev melletti erdőben
Illusztrációs felvétel (TASR)

Az ukrán hatóságok szerint nyolc darab brit gyártmányú Hurricane vadászrepülő maradványait fedezték fel egy korabeli, fel nem robbant bomba közelében. A repülőgépeket Nagy-Britannia a Szovjetuniónak küldte, miután a náci Németország megtámadta az országot 1941-ben.

"Nagyon ritka, hogy ilyen repülőgépeket találjanak Ukrajnában" - közölte Oleksz Stan volt polgári pilóta, az ásatás vezetője. "Nagyon fontos ez repüléstörténetünk szempontjából, mert eddig még nem bukkantak kölcsönbérleti megállapodás keretében átadott repülőgépekre itt" - tette hozzá.

1941 és 1944 között mintegy háromezer Hurricane-vadászgépet szállított Nagy-Britannia a Szovjetunióba a háborús erőfeszítések támogatására.

"A Hurricane erős, könnyen repülhető gép volt" - mondta Stan. "Stabil fegyverplatform volt, megbízható repülőgép" - hangsúlyozta.

A repülőgépekről eltávolították a legértékesebb alkatrészeket, így a rádiókat és gépfegyvereket, majd az erdőségbe vontatták őket.

Az ukrajnai repüléstörténeti múzeum helyre akarja állítani a vadászgépeket, hogy később majd kiállíthassák őket.

"A Hurricane-ek a második világháború éveiben nyújtott brit támogatás szimbólumai, mint ahogy manapság is nagyon örvendünk a brit segítségnek" - mondta Valerij Romanyenko, a múzeum kutatási részlegének vezetője a BBC-nek. "Nagy-Britannia jelenleg országunk egyik legnagyobb fegyverszállítója" - tette hozzá.

MTI