Második világháborús „ütközetre” került sor Kamocsán (FOTÓK)

2023. március 27. - 17:27 | Régió

Valóságos időutazásban lehetett részük azoknak, akik szombaton kilátogattak a kamocsai (Érsekújvári járás) Oázis kempingbe.

Második világháborús „ütközetre” került sor Kamocsán (FOTÓK)
Fotók: Cséfalvay Á. András - további képekért kattints!

A KVH Komoča (Klub Vojenskej Histórie) polgári társulás által szervezett katonai bemutatóra került sor a kemping területén. A Tavaszi ébredésre keresztelt eseményen a jelenlévők megszemlélhették a második világháborús haditechnikát – a járművektől kezdve a fegyverekig. Látván a számos, a kornak megfelelő öltözéket viselő embert, a látogatókban akaratlanul is az az érzés támadhatott, hogy időutazáson vesznek részt.

Délután aztán sor került arra, amit a leginkább várt mindenki, a fő katonai bemutatóra, amely során „egymásnak feszültek” az ellenséges csapatok.

Egy kis történelem: a Tavaszi ébredés nevű hadművelet német támadó hadművelet volt 1945 tavaszán. Célja a Balatontól délre és keletre húzódó frontszakaszok visszavetése volt a Dunáig. A hadművelet teljes titokban március 6-án indult, a fő csapásirány a Balatontól keletre irányult, azonban a kezdeti sikerek kifulladtak a szovjet csapatösszevonások és a szűkös német tartalékok miatt. Tíz nap múlva a támadó erők elvesztették a kezdeményezést és védelembe kényszerültek – írja a Wikipédia.

(tt)