Másodszor is kifizetik a 13. nyugdíjat – mutatjuk, mekkora összegre számíthatnak a jogosultak

2022. szeptember 26. - 13:38 | Belföld

Másodszor is kapnak 13. nyugdíjat az arra jogosultak még az idei év folyamán, várhatóan novemberben.

Másodszor is kifizetik a 13. nyugdíjat – mutatjuk, mekkora összegre számíthatnak a jogosultak
Fotó: TASR - illusztráció

Ennek az összege azonban alacsonyabb lesz, mint a júliusban kifizetett 13. havi nyugdíj, konkrétan a 70 százaléka. Mindez a 13. nyugdíjtörvény módosításából következik, amelyet hétfőn fogadott el a kormány. A kabinet rövidített jogalkotási javaslattal küldi a parlamentbe.

„Tekintettel az áruk és szolgáltatások jelentős drágulására, a nyugdíjasok számára eddig megtett intézkedések nem elegendőek” – indokolta a javaslatot a munkaügyi tárca.

A minisztérium emlékeztet, hogy az idei év elején 1,3 százalékkal emelték a nyugdíjakat. Ezt követően, júliusban korábban fizették ki a 13. nyugdíjat, 50-től 300 euróig terjedő összegben, a törvénymódosítás nélkül pedig a megszokott időben, az év végén már nem folyósították volna.

A munkaügyi minisztérium szerint ezek az intézkedések részben kompenzálták az idei első félévben a drágulásokat. Ebben az időszakban a nyugdíjas háztartások inflációja elérte a 11,8%-ot, a növekedés pedig a második félévben is folytatódott, az előrejelzések szerint 12,4 százalékos lesz.

A 13. nyugdíj ismételt kifizetése 207,6 millió euróval növeli a közigazgatási költségvetés költségeit.


(TASR)