Másodszorra sem sikerült megegyezni arról, kik kerüljenek a városi cégek vezetésébe Dunaszerdahelyen

2023. január 26. - 09:46 | Régió

A decemberi képviselő-testületi ülésen kevés hiányzott ahhoz, hogy megválasszák a városi testület jelöltjeit a száz százalékban vagy részben városi tulajdonban lévő társaságok vezető és/vagy ellenőrző szerveibe, de végül Hájos Zoltán polgármester visszavonta a javaslatot. Ezen a héten újból nekifutottak, de a jelek szerint ismét elhamarkodottan.

Másodszorra sem sikerült megegyezni arról, kik kerüljenek a városi cégek vezetésébe Dunaszerdahelyen
Hájos Zoltán (Fotók: Cséfalvay Á. András-archívum)

Ez egyébként összességében kilenc társaságot/szövetséget jelent, melyből öt városi tulajdonban van (Municipal R. E., Gastro DS, Thermalpark DS, Perfects, Aréna DSZ), négyben pedig tulajdonrésze van a városnak vagy tagja (FC DAC 1904, DAC Aréna, Southerm Správa, Csallóköz Területi Idegenforgalmi Szövetség).

Decemberben Horváth Zoltán független képviselő azt nehezményezte, hogy a Perfects és a Thermalpark esetében is elnökségi tagnak javasolták a társaságok igazgatóit. Hájos ugyanakkor azzal érvelt, hogy mind Rajkovics Péter (Perfects), mind Somogyi Gábor (Thermalpark) bizonyították rátermettségüket, és a javaslat célja, hogy az igazgatók ne csak előkészítsenek anyagokat az elnökség számára, hanem valós döntéshozatali jogkörük legyen.

„Elképzelhetetlen, hogy valaki előkészíti az anyagot saját magának, majd ellene szavazna. Ők az elnökségi határozatok végrehajtói kell legyenek” – kontrázott akkor Horváth, majd példaként hozta fel, hogy ez lényegében olyan, mintha a polgármester egyúttal képviselő is lenne. A polgármester ugyanis szintén egy testület határozatainak végrehajtója.

Hájos azzal is érvelt, hogy a Transparency International kritikájának egyik momentuma volt, hogy képviselők helyett valódi szakembereknek kellene irányítaniuk a városi cégeket.

Horváth kritikájához csatlakozott Szelle Erika is, mire Hájos végül úgy döntött, hogy beterjesztőként visszavonja a javaslatot.

Másfél hónappal később ismét a testületi ülés napirendjére került a javaslat, ám a megtárgyalásáig el sem jutottunk. Horváth Zoltán megosztotta a nyilvánossággal, hogy az elmúlt héten egyeztetett a polgármesterrel ebben a kérdésben, és ugyan több mindenben egyetértettek, de ennek nyomát nem látja a javaslatban, amely ismét csupán a városi cégek vezető szerveibe történő nevezéseket tartalmazta.

„Részemről az egyik hiányosság, hogy a városi cégek közgyűlésének funkcióját a polgármester egy személyben gyakorolja, noha a 21. században ez már nem igazán modern”

– jegyezte meg. Korábban erre említett egy példát, miszerint a polgármester kis híján egy személyben dönthetett közgyűlésként arról, hogy a Municipal 3,6 millió euróból, kétharmadrészt hitelből befedje a városi műjégpályát. Ezt végül azért kellett a testület elé hozni decemberben, mert a bank nem tartotta elegendőnek a Municipal által felajánlott fedezetet, a sportcsarnokot, hanem egy másik, nem a Municipal által kezelt ingatlant is fel kellett ajánlani.

Horváth elmondta azt is, hogy a polgármester érvelésével a személyi kérdéseket illetően egyetértene, ha számos további ellenőrzési mechanizmus beépülne a cégek működésébe, melyek rálátást biztosítanak arra a képviselőknek. „Alapvetően el lehetne fogadni a jelölések melletti argumentációt, ha az összes többi dolog is itt lenne az asztalon, és nem megint csak olyasvalamit fogadnánk el, ami megold egy személyi struktúrát a polgármester elképzelése szerint. Nem értem ezt a sietséget…” – hangsúlyozta, majd egy komplex anyagot szorgalmazott.

Horony Ákos (Szövetség) képviselő még ezt megelőzően javaslatot tett arra, hogy ismét vegyék le a napirendről a javaslatot, és tekintsék át a vagyongazdálkodásra vonatkozó szabályokat az átláthatóságot erősítendő, mivel ha a képviselők kikerülnének a cégek vezetéséből, akkor a rálátásukat a cégek működésére.

A témában így az régi-új önkormányzat második rendes ülésén sem sikerült dűlőre jutni.

(SzT)