Masszívan csökken a gáz és a villany ára – a szakértők szerint háromféleképpen alakulhat az idei év

2023. január 10. - 08:58 | Belföld

Az orosz propagandista RT televízió tavaly év végén egy reklámmal rémisztgette az európaiakat, amelyben azt mutatta, hogyan nézne ki az Európai Unió az orosz gáz nélkül. Dióhéjban összefoglalva: egy európai család fagyoskodott a karácsonyi vacsora mellett. A jóslat nem igazolódott be, az orosz szállítmányok csökkenése ellenére volt elég gáz, sőt a következő fűtési szezont nézve is jók a kilátások – írja a Pravda.

Masszívan csökken a gáz és a villany ára – a szakértők szerint háromféleképpen alakulhat az idei év
Illusztráció (Fotó: TASR/AP)

Az európai országok az orosz gázszállítmány kiesésének egy részét a norvégiai szállítmány növelésével kompenzálták, de nagy segítségnek számított a Katarból és az Egyesült Államokból érkező cseppfolyósított gáz is. Emellett a meleg tél és az energiaspórolás oda vezetett, hogy az európai tartalékok továbbra is kellően telítettek. Tekintettel arra, hogy a fűtési szezon közepén járunk, ez ritka jelenség. A kellően telített tartalékok jó feltételt biztosítanak ahhoz, hogy Európa túlélje az idei telet, és hogy fel tudjon készülni a következő fűtési szezonra.

A gáz ára augusztusban érte el a csúcsot, azóta pedig 75 százalékkal csökkent, jelenleg pedig alacsonyabb szinten van, mint az ukrajnai háború kitörése előtt. Az aktuális ár viszont megközelítőleg a négyszerese annak, ami 2021 elején volt. A prágai börze adatai szerint jelenleg a gáz ára 77 euró/megawattóra.

Továbbra is fennáll a veszélye, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök teljesen leállítja a gázszállítást Európába. Az ING pénzügyi vállalat a tavalyi elemzések alapján három lehetséges forgatókönyvet tart elképzelhetőnek a gázár alakulását illetően az idei évben.

Az első, hogy növelik az orosz gázszállítmányt, és újfent érkezik gáz például a Jamal vezetéken keresztül, ami Oroszországból indulva Fehéroroszországon és Lengyelországon át Németországban végződik. A forgatókönyv szerint az Északi Áramlat vezeték továbbra is működésképtelen lesz. Az orosz szállítmány növelése a gázár csökkenéséhez vezethet, ez alapján pedig a TTF börzén 150 euró körül mozoghat a gáz ára megawattóránként.

A második forgatókönyv szerint a jelenlegi szinten marad az orosz gázszállítmány. A csökkentett kereslet a gáz iránt segíthet Európának túlélni az idei telet, az év folyamán viszont gondok adódhatnak a tartalékok feltöltésével. A gáz árának növekedése főként télen, 2023 végén és 2024 elején mutatkozhat meg. A becslések szerint ebben az esetben 210 euró felett lenne a gáz ára megawattóránként.

A harmadik lehetőség szerint még annál is magasabbra rúghat a gázár, mint tavaly augusztusban volt. Az ING elemzése szerint ebben az esetben meghaladhatja a 260 eurót megawattóránként. Ez akkor következne be, ha Oroszország teljesen elzárná a gázcsapokat, Kína pedig nagyobb érdeklődést mutatna a cseppfolyósított gáz iránt, ezzel pedig agresszívebb versengés alakulna ki Európa és Ázsia között.

Hasonló a helyzet a villanyárammal. Jelenleg a meleg és szeles idő kedvez az ár csökkenésének – a szélerőművek termelése magasabb, és kevesebb földgáz fogy el. Szintén a piac stabilizálódásához vezetett a francia atomerőművek termelésének növelése. Boris Tomčiak elemző szerint kulcsfontosságú továbbá az új erőművek építése. Hozzáteszi: idén még változékonyak lehetnek az áramárak, 2024-ben viszont az új források tömeges kiépítésével árcsökkenésre lehet számítani.


(Pravda)

Címkék: gáz, villany, orosz gáz, áram