Masszívan ígéri az állam az alacsonyabb energiaárakat, de van itt egy bökkenő

2022. november 22. - 13:30 | Belföld

A kormány az elmúlt időszakban többször is ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy maximalizálják az energiaárakat.

Masszívan ígéri az állam az alacsonyabb energiaárakat, de van itt egy bökkenő
Fotó: TASR - illusztráció

Az elektromos áramra vonatkozó ígéretet még februárban tette az állam: akkor azt mondták, hogy az elkövetkező két évre vonatkozóan fagyasztják be az árát.

A Szlovák Villamosművekkel (SE) kötött memorandumot azonban még jóvá kell hagynia az Európai Bizottságnak – figyelmeztet a Tvnoviny.

Az Európai Bizottság még nyár előtt megkapta az erre vonatkozó dokumentumot, de öt hónappal később még mindig nem hagyták jóvá.

Ha az áram árára vonatkozó árplafon elakadna Brüsszelben, annyi lenne a kormány legfőbb tervének. Radovan Potočár, az Energie-portal elemzője a televíziónak kifejtette, mit eredményezne mindez. „Változatlan körülmények között a háztartások számára jelentősen drágulna az energia" - mutatott rá.

Karel Hirman gazdaságügyi miniszter azonban mindenkit nyugalomra int, szerinte ugyanis a javaslat jó úton halad Brüsszelben. "A gazdasági minisztérium intenzíven kommunikál az Európai Bizottsággal. Biztosíthatjuk a lakosságot, hogy a jövő évre meghirdetett árplafon nincs veszélyben” – közölte a tárca.

A miniszternek ugyanakkor van tartalékterve is. Az állam ugyanis kihirdetheti az úgynevezett általános gazdasági érdeket (VHZ), ami konkrétan rákényszerítheti a villamosműveket az alacsonyabb árakra.

Brüsszelben legfeljebb egy hónapon belül kellene dönteni a szlovákiai árplafonról, december végéig ugyanis az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) nyilvánosságra hozza az elektromos áram jövő évre vonatkozó árát.


(Tvnoviny)