A maszkellenes incidens óta félelemben élnek az üzlet dolgozói, műszak után a biztonsági őr kíséri őket ki

2021. november 10. - 11:14 | Régió

A pöstyéni Lidlben tettlegességig fajuló maszkellenes megmozdulásnak a híre bejárta egész Szlovákiát. Az egyik alkalmazott a SME-nek elmondta, mi történt pontosan, illetve hogyan élték meg az egészet.

A maszkellenes incidens óta félelemben élnek az üzlet dolgozói, műszak után a biztonsági őr kíséri őket ki
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Múlt héten csütörtökön, nem sokkal azelőtt, hogy Júliának lejárt volna a műszakja, egy csapat szájmaszk nélküli ember tért be az üzletbe. Állítása szerint teli kocsikkal érkeztek a kasszákhoz, ahol figyelmeztették őket, hogy ha nem vesznek fel szájmaszkot, nem szolgálják ki őket. Ők viszont nem reagáltak a felszólításra, ehelyett elkezdtek az alkalmazottakra kiáltozni. Júlia elmondása szerint az előírásoknak megfelelően cselekedtek – bezárták a kasszákat és az üzletet, majd hívták a rendőröket.

Mint mondta, voltak köztük olyanok is, akik a gyerekeikkel érkeztek, és épp ők álltak bele az eladókba, hogy nem sajnálják-e a gyerekeket, hogy itt kell velük állni a sorban ahelyett, hogy fizethetnének és elmehetnének.

Júlia szerint négy rendőr érkezett meg, akik nyugodt hangon felszólították az illetőket, hogy tegyenek fel szájmaszkot.

„Ők viszont nem hallgattak rájuk. Az őrizetbe vett három férfi az elejétől fogva arrogánsan viselkedett, jól láthatóan csak arról szólt nekik az egész, hogy konfliktust provokáljanak ki. Amikor távoztam az üzletből, már 25 rendőr volt ott”

– mondta Júlia. A többi már ismert: a rendőrök és maszkellenesek között dulakodás alakult ki, aminek az lett a vége, hogy két rendőr is megsérült. A három férfit őrizetbe vették és hivatalos személy ellen elkövetett támadással gyanúsították meg őket.

Júlia és kollégái már kétszer voltak vallomást tenni a rendőrségen, azóta pedig megduplázták az üzletben a biztonsági őrök számát.

Mint mondta, az incidens megviselte mindannyiukat, folyton azt figyelik, nem követi-e őket valaki, a műszak vége után pedig a biztonsági őr kíséri ki őket a parkolóba.

„Nagyon nehezen viselem. Tanúskodni voltam ellenük, féltem a saját és a családom testi épségét. Amikor munkába megyek, egyfolytában magam mögé nézek. Amikor az üzletben vagyok, a szemem sarkából mindig a bejáratot figyelem. Megremegnek a lábaim, ha belegondolok, hogy újfent át kellene élnem az egészet”

– tette hozzá.

Állítása szerint rendszeresen járnak maszkellenesek az üzletbe, gyakran fagyasztott áruval megrakott kocsival érkeznek, amit aztán félreállítanak az üzletben és távoznak, valamint telefonnal felveszik, miközben sértegetik az alkalmazottakat.


(SME)