Matečná: Az EP-képviselők jogosan kérdezik, mire költjük az uniós forrásokat

2018. december 20. - 10:18 | Belföld

Gabriela Matečná (SNS) földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter örül, hogy a Szlovákiába látogató EP-képviselők nemcsak a gazdákat hallgatták meg, hanem az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) és az agrártárca képviselőit is.

Matečná: Az EP-képviselők jogosan kérdezik, mire költjük az uniós forrásokat
Fotó: TASR

„Minden joguk megvan hozzá, hogy megkérdezzék, hogyan használjuk fel a forrásokat Szlovákiában, és miként bocsátjuk a kérelmezők rendelkezésére” – nyilatkozta Matečná a szerdai kormányülés után.

Az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága egy küldöttséget menesztett Szlovákiába, amelynek tagjai december 17. és 19. között tartózkodtak az országban, és azt vizsgálták meg, hogyan kerülnek felhasználásra az uniós költségvetésből elkülönített mezőgazdasági támogatások. A küldöttség szerdán bejelentette, hogy különféle ajánlásokat fogalmaznak meg Szlovákia részére, melyek segíthetnek megoldani a gazdák agrártámogatásokkal kapcsolatban felmerült problémáit.

Matečná szerint az egyik dolog, amely megdöbbentette az EP-képviselőket, őt magát is megdöbbenti, ez pedig az a tény, hogy a szlovákiai gazdák nem egységesek. Az egyik ajánlás éppen a gazdák összefogását szorgalmazza. Matečná szerint egységesíteniük kellene a követeléseiket is, és így tolmácsolni azokat a minisztériumnak vagy a kormánynak.

Az EP-képviselők az elaprózott földtulajdoni rendszer hátrányaira is rámutattak. Matečná ezzel kapcsolatban megjegyezte: a tárca létrehozott egy ingyenes applikációt, melynek segítségével minden földtulajdonos láthatja, hogy mekkora földterülettel rendelkezik, és hogy azt ki használja, tehát hogy a bérleti jogviszony rendben van-e.

Matečná egy másik ajánlásra reagálva elmondta: Szlovákiában a földtulajdonosok kötelező nyilvántartása ingatlan-nyilvántartás formájában már létezik. Nem zárta ki annak lehetőségét, hogy létrehozzák a földhasználók nyilvántartását is.

Az EP-küldöttség szlovákiai látogatására Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő is reagált. Szerinte „a legnagyobb tragédia, hogy a hazaiak mondják a legcsúnyább dolgokat a saját országukra, a külföldiek pedig csak elismétlik ezeket a kijelentéseket”. Pellegrini ezzel Ivan Štefanec (KDH) EP-képviselő nyilatkozatára utalt, aki megfigyelőként kísérte az EP-missziót. „Štefanec most biztosan boldog, hogy karácsony előtt megint idehozatott Szlovákiába valamilyen vizsgálóbizottságot az Európai Parlamentből, amely ismét 2014-es, 2015-ös ügyekben vájkált” – fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök bízik benne, hogy az EP-képviselők figyelmesen meghallgattak mindenkit, a kormány tagjait is, és hogy valós képet alkotnak az országról, ahol 2018-ban már nem történnek ilyen dolgok. „Sajnálom, hogy az EP-képviselőink képesek így bemocskolni és befeketíteni az országunkat külföldön” – fűzte hozzá Pellegrini.

Štefanec szerdán kijelentette: Matečná bizonyította az alkalmatlanságát, és le kellene mondania. Szerinte képtelen ellátni a feladatát, és nem képes megoldani a szlovák vidéket érintő problémákat sem.


(TASR)