Matečná nem találkozott a gazdákkal, de kijelentette, a követeléseik nagy részét már teljesítették

Az elégedetlen gazdák kassai felhívásának 18 pontja közül 11 már teljesítve van a jelenlegi törvények és módosítások által.

Matečná nem találkozott a gazdákkal, de kijelentette, a követeléseik nagy részét már teljesítették
Fotók: Cséfalvay Á. András – további fotókért kattints!

A további pontok teljesítése terén már folynak az előkészületek, vagy teljesíthetetlenek. Ezt szerdán jelentette ki Gabriela Matečná (SNS) földművelésügyi miniszter, miután nem sikerült találkoznia a gazdákkal, akik kedden érkeztek traktorokon Pozsonyba.

Matečná hozzátette: sajnálja, hogy a gazdák elutasították a meghívást a tárgyalásra, amelyen néhány képviselőjük vehetett volna részt. Megfontolja egy másik találkozó lehetőségét, csütörtökön pedig kiad egy nyilatkozatot.

A tárca szerdán a tárgyalási helyiség kapacitására hivatkozva csak a gazdák néhány képviselőjét hívta meg a találkozóra, hangsúlyozva, hogy mielőtt az emberek utcára vonulnak, először tárgyalni kell. A miniszter asszony arról tájékoztatott, hogy egy gazdával találkozott, akinek a cserefölddel adódtak gondjai.

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfővel kapcsolatban Matečná elmondta: azt várta, hogy a vitás kérdések egy részére megoldást találnak a találkozón, melyre végül nem került sor

A miniszter asszony reagált Andrej Kiska államfő kijelentéseire is. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a megművelt földekre nyújtott támogatásra az európai jogszabályok vonatkoznak, melyek elsőbbséget élveznek a nemzeti jogszabályokkal szemben. Hozzátette: kár, hogy az elnök nem hívta meg magához, hogy néhány kérdést megmagyarázhasson, mert így már régen megelőzhetők lettek volna a problémák. Az államfőnek szerinte pártatlannak kell lennie.


Kapcsolódó cikkek:

Kiska: Ideje, hogy a kormány foglalkozzon a gazdák követeléseivel

Matečná minisztériuma előtt kiabálták a gazdák, hogy nem bíznak benne!

Saková szerint már működik is a nyomozócsoport a kelet-szlovákiai maffiaügyekben

"Esélyt a fiatal gazdáknak" - Hajnalban érkeztek Pozsonyba a csallóközi traktorosok

A földekért, jogaikért és a mezőgazdaság reformjáért küzdenek a gazdák Pozsonyban - FOTÓK


TASR/para