Matej Drlička a Szlovák Nemzeti Színház új igazgatója

2021. január 5. - 16:34 | Kultúra

Keddtől új igazgatója van a Szlovák Nemzeti Színháznak (SND) Matej Drlička zenész személyében, aki a Viva Musica! fesztivál alapítója és zenei menedzsere.

Matej Drlička a Szlovák Nemzeti Színház új igazgatója
Fotó: TASR

Natália Milanová (OĽaNO) kulturális miniszter kedden nevezte ki az új igazgatót. A tárcavezető effektív működtetést és eredményeket vár Drličkától. Az új igazgatónak száz napja lesz arra, hogy elindítsa azokat a folyamatokat, amelyek a színház helyzetének javulásához és az effektívebb vezetéséhez szükségesek.

A Szlovák Nemzeti Színház 2019 végén megüresedett igazgatói pozíciójára heten pályáztak, Drličkát a harmadik körben öt jelentkező közül választotta ki a bizottság.

A korábbi igazgató, Vladimír Antala 2019 végén távozott az SND éléről családi okok miatt. Az akkori kulturális miniszter, Ľubica Laššáková ideiglenesen a prózai társulat vezetőjét, Peter Kováčot bízta meg az intézmény vezetésével.

Lakatos Róbert, a komáromi Városi Művelődési Központ igazgatója üdvözölte Drlička kinevezését

„Jól ismerem Matejt, szakmailag abszolút alkalmasnak tartom a nemzeti színház vezetésére” – mondta a Paraméternek Lakatos Róbert.

Elmondta, az évekig Franciaországban tevékenykedő Drlička jó szakmai kapcsolatokkal rendelkezik, idehaza pedig számos sikeres komolyzenei fesztivált és rendezvényt szervezett.

Lakatos Róbert (Fotó: Cséfalvay Á. András)

„Ő a semmiből hozott létre olyan dolgokat, hogy megkerülhetetlenné vált a szakmán belül. Tevékenységének utolsó 10-15 éve repítette őt a Szlovák Nemzeti Színház élére” – véli Lakatos Róbert.

Hozzátette, minden bizonnyal óriási kihívás lesz az új igazgató számára, hogy megfelelő emberekkel vegye magát körül, hiszen jó gazdasági vezetőre és a prózai társulatot vezető szakemberre lesz szüksége, ha sikerre akarja vinni az SND-t.


(TASR/parameter)