Mától 48 órára karanténmentesen ruccanhatunk át több országba

2020. május 27. - 07:29 | Belföld

Szerdától nyolc országba utazhatunk el két napra.

Mától 48 órára karanténmentesen ruccanhatunk át több országba
Fotó: TASR

Daša Račková, a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) szóvivőjének tájékoztatása szerint szerdától Magyarországra, Lengyelországba, Csehországba, Ausztriába, Szlovéniába, Horvátországba, Németországba és Svájcba is elutazhat 48 órára az a személy, aki állandó vagy átmeneti lakhellyel rendelkezik Szlovákiában, visszatéréskor pedig nem kell koronavírustesztet felmutatnia, illetve karanténba vonulnia.

Az ÚVZ továbbá arról tájékoztatott, hogy azok a személyek, akik Csehországban rendelkeznek állandó vagy átmeneti lakhellyel, azok szintén 48 órát tartózkodhatnak Szlovákiában – visszatéréskor pedig ugyancsak nem kell felmutatniuk a határon koronavírustesztet, illetve a karantén sem vonatkozik rájuk.

Ugyanez érvényes azokra, akik Magyarországon rendelkeznek állandó vagy átmeneti lakhellyel. A 48 órás időtartam betartását a határellenőrzések során kell igazolni.

„48 óra alatt már lehetőség van az üzleti tárgyalások lebonyolítására, a távolabb lakó családtagok meglátogatására" – mondta hétfőn Igor Matovič miniszterelnök. Hozzátette, hogy a szlovák fél tárgyal az érintett országokkal az állampolgárok szabad mozgásáról, azaz hogy a külföldi fél se követeljen negatív COVID-19 tesztet a szlovák állampolgároktól, és hogy a felsorolt országok állampolgárai is ugyanilyen előnyöket élvezzenek.


TASR/para