Mától csak az éjszakai órákban van kijárási korlátozás, újabb szolgáltatások lehetnek nyitva

2021. december 17. - 08:00 | Belföld

Péntektől (december 17.) változik a kijárási korlátozás, illetve bővült azoknak a szolgáltatásoknak és egységeknek a listája, amelyek fogadhatnak vendégeket.

Mától csak az éjszakai órákban van kijárási korlátozás, újabb szolgáltatások lehetnek nyitva
Fotó: TASR - illusztráció

Mától csak este 8 és reggel 5 óra között van érvényben kijárási korlátozás, kivéve a munkába járást, az egészségügyi ellátást vagy a bevásárlást, illetve ha közeli hozzátartozót ellátni megyünk vagy külföldre indulunk.

Az aktualizált rendelet értelmében továbbra is érvényben marad az OTP-rendszer az IC-vonatokon, a gyorsvonatokon és a távolsági buszokon. Hatályban marad az az intézkedés is, hogy hatnál több személy nem lehet egyszerre egy helyen, kivéve a közös háztartásban élőket.

December 17-től egyúttal bővült azoknak a szolgáltatásoknak és egységeknek a listája, amelyek bizonyos feltételek mellett nyitva lehetnek. Mától nyitva lehetnek a könyvtárak, illetve fogadhatnak látogatókat a múzeumok és a galériák OP-üzemódban, azaz az oltottakat és a fertőzésen átesetteket engedhetik be.

A múzeumok, galériák és kiállítótermek esetében kizárólag az egyéni tárlatvezetés megengedett, 25 négyzetméterre legfeljebb egy látogató juthat. A felsorolt intézmények 5:00 és 20:00 között lehetnek nyitva, amikor nincs érvényben kijárási tilalom.

A miniszter azt is megerősítette, hogy péntektől működhet minden olyan szolgáltatás amely testápolással kapcsolatos, megnyithatnak például a masszázs- és kozmetikai szalonok, valamint a szoláriumok is. A Közegészségügyi Hivatal korábban kiadott rendeletében ugyanis csak a fodrászatok, valamint a manikűr- és pedikűrszalonok szerepeltek azon szolgáltatások listáján, amelyek működhetnek.


(TASR/parameter)