Mától engedélyezik a nagyobb létszámú tömegrendezvényeket – mutatjuk, mi mindent kell betartani

2020. július 1. - 08:22 | Belföld

Július 1-től, szerdától engedélyezik az ezer fő feletti sport-, kulturális, társadalmi és egyéb tömegrendezvényeket. Bizonyos feltételeket azonban a szervezőknek és a nézőknek is be kell tartaniuk – tájékoztat a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ).

Mától engedélyezik a nagyobb létszámú tömegrendezvényeket – mutatjuk, mi mindent kell betartani
Fotó: SITA

A szervezőknek rendszeresen fertőtleníteniük kell a helyiségeket, főként az érintőfelületeket, kilincseket, talajt és egyéb tárgyakat. A higiéniai berendezéseket folyékony szappannal és papírtörlővel kell ellátni, az épületbe való belépéskor pedig mindenkinek kötelezően fertőtleníteni kell a kezét.

A Közegészségügyi Hivatal szerint a tömegrendezvényeken kötelező a száj, illetve az orr eltakarása, emellett tilos a kézfogás.

Jól látható pontokon felhívást kell elhelyezni többek közt olyan információkkal, amelyek arra figyelmeztetnek, hogy ha egy személynél észlelik a légúti megbetegedés tüneteit, akkor értesítik a körzeti orvosát, az illetőnek pedig el kell hagynia a tömegrendezvény helyszínét.

A tömegrendezvényen való tartózkodáskor, érkezéskor, illetve távozáskor ajánlatos betartani egymás között a kétméteres távolságot, ez viszont nem vonatkozik az egy háztartásban, illetve párkapcsolatban élőkre, sporttevékenységet végző személyekre, színművészekre, a nézőtéren elhelyezett személyekre, iskoláztató személyekre, illetve egyéb személyekre, amennyiben nem megvalósítható a résztvevők közti távolság betartása.

Az ülésrend kialakításánál azt tanácsolják, hogy az egyes személyek között hagyjanak ki egy helyet – ez nem vonatkozik az egy háztartásban élőkre. Emellett biztosítani kell a helyiségek szellőztetését.

A szervezőnek bármikor képesnek kell lennie igazolni a tömegrendezvényen jelenleg részt vevő emberek számát – a feltételek a kültéren szervezett rendezvényekre is vonatkoznak. Utóbbi esetében a szervezőnek el kell különítenie a tömegrendezvény területét, illetve ki kell jelölnie a be- és kijáratot.

Szerdától engedélyezik az ezer fő feletti tömegrendezvények szervezését egy időben is, de csak ülő közönséggel. A fent említett feltételek mellett a szervezőknek biztosítaniuk kell az ülésrend sakktáblaszerű kialakítását. A nézőtérnek maximálisan az 50 százaléka használható ki.


TASR/para