Mától érvényes az, hogy már egy egyszerű antigénteszttel is hazatérhetünk külföldről

2021. június 14. - 13:54 | Belföld

Hétfőtől azok az emberek, akik fel tudnak mutatni egy úgynevezett zöld, azaz járványügyileg biztonságos külföldi országban végzett negatív tesztet, kivételt képeznek a karantén alól.

Mától érvényes az, hogy már egy egyszerű antigénteszttel is hazatérhetünk külföldről
Illusztráció (Fotó: Cséfalvay Á. András)

Az utazási szemafor következő országok tartoznak a zöld besorolásba: Andorra, Ausztrália, Belgium, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Csehország, Kína, Dánia, Észtország, Feröer-szigetek, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Hongkong, Írország, Izland, Izrael, Japán, Dél-Korea, Liechtenstein, Litvánia, Lettország, Luxemburg, Makaó, Magyarország, Málta, Monaco, Németország, Norvégia, Új-Zéland, Lengyelország, Portugália, Ausztria, Románia, San Marino, Szingapúr, Szlovénia, Vatikán, Spanyolország, Svájc, Svédország, Tajvan, Olaszország.

Ezekből az országokból visszatérve az utazónak 72 óránál nem régebbi RT-PCR-teszttel vagy 24 óránál nem régebbi antigénteszttel kell rendelkeznie, ellenkező esetben 14 napos karanténba kell vonulnia, amit a megérkezés után elvégzett RT-PCR-teszttel vagy antigénteszttel lehet megszakítani. A karantén és a tesztelések alól kivételt képeznek azok, akik már be vannak oltva, a 18 éven aluliak, valamint akik az elmúlt 180 napban átestek a koronavírus-fertőzésen.

12 hónapon keresztül oltottnak minősül az, aki legalább 21 napja megkapta az első adag vakcináját. Aki viszont nem kapta meg a 2. dózisát, az az első oltástól számítva csupán 90 napig minősül védettnek. Aki átesett a koronavíruson, és a betegségét követő 180 napon belül megkapja első vakcináját is, az szintén mentesül a karantén alól.

A piros kategóriába a következő országok tartoznak: Albánia, Örményország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Grúzia, Jordánia, Kanada, Koszovó, Kuba, Libanon, Moldova, Puerto Rico, Oroszország, Észak-Macedónia, Szerbia, Amerikai Egyesült Államok, Tunézia, Törökország, Ukrajna.

Akik ezekből az országokból térnek vissza, 14 napos karanténba kell vonulniuk, amit a nyolcadik napon elvégzett negatív PCR-teszttel lehet megszakítani. Ilyen esetben már az sem segít, ha már átestünk a Covidon vagy ha be vagyunk oltva.

A fekete besorolásba tartozik az összes többi ország. Akik ezekből térnek vissza, 14 napos karanténba kell vonulniuk függetlenül a teszt eredményétől. A piros és fekete besorolásra meghatározott szabályok alól kivételt képeznek a beoltott ingázók.

TASR