Mától indul az OP plusz rendszer, több járványügyi intézkedés is módosult

2022. január 19. - 07:25 | Belföld

Szerdától több létesítményre és rendezvényre is az OP plusz rendszer vonatkozik, emellett pedig kötelező a reszpirátor a rendezvényeken.

Mától indul az OP plusz rendszer, több járványügyi intézkedés is módosult
Fotó: TASR - illusztráció

Szerdától (január 19.) lép érvénybe az új OP+ rendszer az egyes létesítményekben, például a fitness- és wellnessközpontokban, az aquaparkokban, a gyógyfürdőkben, valamint a szállodákban és a turistaszállókban. A rendelet a magas kockázatú rendezvényekre, például az esküvőkre, a diszkókra és minden, vendéglőben tartott rendezvényre is vonatkozik.

A Közegészségügyi Hivatal tájékoztatása szerint az OP+ rendszer feltételeinek azok a teljesen beoltott személyek felelnek meg, akik megkapták az emlékeztető, tehát a harmadik oltást is.

Azok a teljesen beoltott (tehát 2 vakcinával beoltott) személyek is megfelelnek a kritériumoknak, akik 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy LAMP-, illetve 48 óránál nem régebbi antigénteszt-eredményt tudnak felmutatni.

18 éves és 2 hónapos korig a teljesen beoltott személyekre is érvényes az OP+, nekik nincs szükségük emlékeztető oltásra vagy negatív teszteredményre.

Ez vonatkozik azokra a kétadagos vagy egyadagos vakcinával teljesen beoltott személyekre is, akik 180 napnál nem régebben estek át a COVID-19-en.

Azok a személyek is megfelelnek az új rendelkezésnek, akiknek az egészségügyi minisztérium szakmai rendelkezése értelmében nem javasolt a COVID-19 elleni védőoltás, és ezt a mentességről szóló dokumentummal tudják igazolni. Nekik 72 órásnál nem régebbi negatív PCR- vagy LAMP-teszteredményt, illetve 48 órásnál nem régebbi antigénteszt-eredményt kell felmutatniuk.

Azok a hat és 12 év és két hónap közötti gyerekek, akiknek a negatív PCR- vagy LAMP-teszteredményük 72 órásnál nem régebbi, vagy az antigéntesztjük eredménye 48 órásnál nem régebbi, szintén megfelelnek az OP+ rendszer kritériumainak. A hat év alatti gyerekeknek nincs szükségük tesztre.

Kötelező a reszpirátor a szabadban és a rendezvényeken is

Nemcsak zárt térben, hanem a szabadban is kötelező mától a reszpirátor viselése, ha nem lehetséges betartani a kétméteres távolságot. Kötelező a reszpirátor viselése a tömegrendezvényeken is, függetlenül attól, hogy lehet-e tartani a kétméteres távolságot.

Daša Račková, a Közegészségügyi Hivatal szóvivője emlékeztetett, hogy vannak kivételek, ezek listája nem változott a korábbi rendelethez képest. „Mentesülnek a kötelezettség alól például a hat év alatti gyerekek, a súlyos autizmussal élők, az enyhe és súlyos szellemi fogyatékkal élők vagy hallássérültek, valamint a beltéri munkahelyen egyedül tartózkodók, illetve az egyedül sportoló személyek" – közölte a szóvivő.

Egyelőre nem rövidül a COVID-19 leküzdése utáni védettségi határidő

Egyelőre nem rövidül 90 napra az a 180 napos időszak, ameddig érvényes a védettség a COVID-19 leküzdése után. Az egészségügyi minisztérium a szakértői konzorciummal való egyeztetést követően elhalasztotta az intézkedés bevezetését.

Ennek értelmében akik 180 napnál nem régebben estek túl a betegségen, azokra továbbra is az OP- és OTP-rendszer érvényes.

„Azokra a személyekre, akik 180 napnál nem régebben estek át a COVID-19 betegségen, továbbra is az OP- és OTP-rendszer érvényes" - magyarázta Daša Račková, a Közegészségügyi Hivatal szóvivője. Annak, aki átesett a betegségen, pozitív PCR-teszteredménnyel kell ezt igazolnia, 12 év alatti gyerekeknél a 2021. november 15-ig a tesztelőponton elvégzett antigénteszt eredménye alapján kiállított igazolás érvényes.


(TASR)