Mától kérvényezhetik a védőoltást a 85 év feletti nyugdíjasok is, Dunaszerdahelyen a jövő héttől van szabad időpont!

2021. január 20. - 12:12 | Belföld

Az új koronavírus elleni védőoltást már kérvényezhetik a 85 év feletti idősek is.

Mától kérvényezhetik a védőoltást a 85 év feletti nyugdíjasok is, Dunaszerdahelyen a jövő héttől van szabad időpont!
Fotó: TASR/AP - illusztráció

Az új koronavírus elleni védőoltást az egészségügyi dolgozók mellett már kérvényezhetik a 85 év feletti idősek is. A jogosultak között vannak azok a papok és lelkészek is (ők korhatártól függetlenül), akik kórházakban vagy szociális otthonokban szolgálnak.

Az érintettek a korona.gov.sk oldalon található űrlap kitöltésével jelentkezhetnek az oltásra. A kérdőívet természetesen kitölthetik számukra a családtagjaik vagy a kezelőorvosuk is. Az űrlapon meg lehet jelölni azt is, ha a 85 év feletti igénylő azt szeretné, hogy szükség esetén ne vele, hanem mondjuk egy hozzátartozójával vegyék fel a kapcsolatot a szervek.

A Pfizer-féle, koronavírus elleni védőoltást igénylő űrlapot ide kattintva lehet kitölteni.

Dunaszerdahelyen és Galántán van időpont

A kérdőíven ki kell választani a megfelelő oltóközpontot is. A dunaszerdahelyi kórház esetében január 25-től január 29-ig vannak szabad időpontok, ahogy a galántai kórházban is.

A 85 év felettiek oltása azonban egyelőre sajnos nem elérhető minden járásban - a komáromi kórházban például az idősek jelenleg nem igényelhetnek időpontot. Az egészségügyi minisztérium dolgozik a probléma megoldásán.

Szlovákiában 29 oltóállomást nyitottak meg és összesen 66 kórházban oltanak. Az országban eddig 75 292 személy kapta meg a koronavírus elleni védőoltást.

Abban az esetben, ha nem jelenik meg az összes személy, akit aznap berendeltek oltásra, a fennmaradó oltóanyagot beadhatják egy 65 évnél idősebb személynek, akit az adott egészségügyi intézményben kezelnek, vagy egy olyan súlyos betegségben szenvedő páciensnek, akinél fennáll a COVID-19 súlyosabb lefolyásának kockázata. Ilyen esetben nincs korhatár.

(TASR/parameter)