Mától már este 21 órától kezdődik a kijárási tilalom, és a diákoktól nem kell teszt az iskolához

2021. április 29. - 07:23 | Belföld

A kormány a héten újabb 30 napra meghosszabbította a veszélyhelyzetet, ami a mai nappal kezdődik. A kijárási tilalom este 20 óráról 21 órára tolódott. Ez azt jelenti, hogy este 21 óra után csak munka vagy sürgősségi orvosi ellátás céljából hagyhatjuk el otthonunkat.

Mától már este 21 órától kezdődik a kijárási tilalom, és a diákoktól nem kell teszt az iskolához
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

A veszélyhelyzet meghosszabbítását a járványügyi bizottság is javasolta. Az erről szóló kormányrendeletet 20 napon belül jóvá kell hagynia a parlamentnek is. A Za ľudí szerint a kormány még a 20 nap letelte előtt megszüntetheti a veszélyhelyzetet, ha viszont nem így lesz, és a járványhelyzet nem lesz a mostaninál rosszabb, akkor a párt képviselői nem támogatják majd azt a parlamentben. Ugyanezt közölte a Sme rodina is. Ez így pedig azt jelenti, hogy a veszélyhelyzet, és azzal együtt a kijárási korlátozás lényegében 20 napon belül, május 18-án megszűnhet.

Csütörtöktől érvényes az is, hogy a diákoknak vagy szüleiknek nem kell negatív tesztet felmutatniuk ahhoz, hogy előbbiek látogathassák az iskolát. Erről a Közegészségügyi Hivatal adott ki rendeletet, ami lehetővé teszi az alapiskolás felső tagozatos, a középiskolás és a nyelviskolák diákok számára, hogy negatív teszt nélkül belépjenek az iskolába, illetve vegyenek részt főiskolai felvételi beszélgetésen.

A pedagógusoknak, mint az iskola alkalmazottainak továbbra is szükségük lesz tesztre, a járás színétől függetlenül 7 naposra.

Az intézkedés mától május 28-ig érvényes azokra a járásokra, amelyek nem fekete besorolásúak, tehát lényegében mindegyikre.

Az oktatásügyi minisztérium jelezte, hogy az iskolások tesztelése intervenciós jellegű lesz a jövőben, ami azt jelenti, hogy ott kell tesztelni, ahol előfordul a fertőzés vagy felmerül annak gyanúja.

(TASR)