Mától megszűnik az élelmiszerboltokban az idősek órája, de este kilenc után még mindig érvényes a kijárási tilalom

2021. május 10. - 07:34 | Régió

Szlovákia hétfőtől országosan is rózsaszínre váltott, az egyes járásokra vonatkozó intézkedéseket ezért a Covid-automata járási besorolásai határozzák meg. Este kilenc után továbbra is érvényben van a kijárási tilalom, csupán munkahelyre vagy a sürgősségire mehetünk.

Mától megszűnik az élelmiszerboltokban az idősek órája, de este kilenc után még mindig érvényes a kijárási tilalom
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

A járások besorolása:

Bordók: Považská Bystrica, Myjava

Pirosak: Bánovce nad Bebravou, Besztercebánya, Selmecbánya, Bardejov, Bytča, Čadca, Detva, Dolný Kubín, Gelnica, Humenné, Ilava, Kežmarok, Kysucké Nové Mesto, Lőcse, Turócszentmárton, Medzilaborce, Nové Mesto nad Váhom, Eperjes, Nagyrőce, Ružomberok, Sabinov, Sobrance, Stará Ľubovňa, Svidník, Trencsén, Nagyszombat, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Nagykürtös, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žiar nad Hronom és Zólyom.

Rózsaszínűek: Pozsony I.-V., Brezno, Dunaszerdahely, Galánta, Hlohovec, Komárom, Kassa I.-IV., Kassa-környék, Krupina, Léva, Liptószentmiklós, Losonc, Malacky, Nagymihály, Námestovo, Nyitra, Érsekújvár, Partizánske, Pezinok, Pöstyén, Poltár, Poprád, Prievidza, Púchov, Rimaszombat, Rozsnyó, Vágsellye, Szenc, Senica, Skalica, Snina, Spišská Nová Ves, Stropkov, Topoľčany, Tőketerebes, Zsolna és Zlaté Moravce.


Hétfőtől országosan megszűnik az üzletekben az idősek és mozgáskorlátozottak számára elkülönített 9 és 11 közti idősáv.
A kijárási tilalom megmarad, viszont a piros-rózsaszín járásokban csak este 21 és hajnali egy óra között, tehát négy órára szűkül. Napközben tehát ezekben a járásokban nincs kijárási tilalom, ami azt jelenti, hogy látogathatjuk egymást, és szabadon mozoghatunk egyikből a másikba.
A bordó járásokban a kijárási korlátozás hajnali öttől másnap hajnali egyig tart, ez idő alatt nem lehet egymást látogatni. A szigorúbb kijárási tilalom este 21 órától értelemszerűen itt is érvényben marad.
A rózsaszínű és piros járásokban nem kell már, hogy negatív teszt legyen nálunk, ha bármely üzletbe, étterembe vagy konditerembe megyünk. Ugyancsak nincs szükség negatív tesztre a legtöbb ember munkahelyére.
Azoknak viszont igen, akik a kijárási tilalom ideje alatt, este 21 és éjjel 1 óra között mennek munkába vagy jönnek onnan. A piros járásokban 14, a rózsaszínűekben 21 napnál nem régebbi tesztre lesz szükség ilyenkor.
A bordó járásokban megmarad a tesztelési kötelezettség, 7 napnál nem régebbi tesztet kell felmutatni mindenhol.
A járás besorolásától függetlenül nincs szüksége negatív tesztre sehová azoknak, akik a Moderna vagy Pfizer/BioNtech vakcinájának második adagval is be vannak oltva, és a második oltástól legalább 14 nap eltelt. AstraZeneca esetén elég az első oltás utáni 4 hét.
Ugyancsak nincs szüksége tesztre azoknak, akik az elmúlt 180 napban estek át a Covid-19-en.
Megszűnik a tesztelési kötelezettség az iskolák diákjai és szüleik számára is, csupán a fekete járásokban marad meg, ilyen viszont pillanatnyilag egy sincs.
Megmarad a szájmaszk, illetve reszpirátor viseletének kötelezettsége. Továbbra is FFP2-es reszpirátort kell viselni a munkahelyen, az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, illetve a nyilvános belterekben, az iskolákban viszont a diákoknak és a pedagógusoknak is elegendő lesz az egyszerű szájmaszk. A szabadban, illetve az utcákon is levethetjük a maszkot, ha nincs a közelünkben (5 méteren belül) olyan személy, aki nem velünk él egy háztartásban.
Továbbra is érvényes, hogy kirándulási céllal nem utazhatunk külföldre.
A piros és rózsaszín járásokban regisztrált sportklubok folytathatnak edzéseket a fürdőkben. A rózsaszínű járásokban legfeljebb 50 sportoló tartózkodhat egyszerre kültérben, és 25 beltérben. Piros járásokban bent és kint is 10.
Kulturális rendezvényeken továbbra is legfeljebb 50%-ban tölthetik meg a nézőteret közönséggel, miközben ez a piros járásokban legfeljebb 200 embert jelent kültérben és 150-et beltérben. Ezzel szemben rózsaszín járásokban 500-an lehetnek kint és 250-en bent.
Engedélyezett a színház, a filmvetítés (kültérben), koncert, hangverseny, táncelőadás, képzőművészeti kiállítás, ugyanakkor a közönséggel való testi interakciót igénylő programok nem.
Fontos tudni, hogy a kulturális rendezvények résztvevőinek 72 óránál nem régebbi negatív PCR vagy LAMP tesztre, vagy 24 óránál nem régebbi negatív antigéntesztre van szükségük. Ez alól kivételt képeznek a 10 éven aluli gyerekek, a beoltottak, illetve azok, akik átestek a Covid-19-en és erről igazolásuk is van.
További enyhítés, hogy mostantól nem kell karanténba vonulniuk a koronavírusos személyek azon kontaktjainak, akiknek nincsenek tüneteik, emellett átestek a Covid-19-en az elmúlt 180 napban, vagy megkapták a Moderna/Pfizer vakcinák második adagját és azóta eltelt legalább 14 nap, illetve az AstraZeneca vakcina első adagját legalább 4 hete. Azoknak sem kell karanténba vonulniuk, akik átestek a Covidon, a 180 nap letelte utánpedig elmentek oltásra, és az első (bármilyen koronavírus elleni) oltástól számítva már legalább két hét eltelt. Ha viszont akár egyetlen klinikai tünete is jelentkezik a megbetegedésnek, karanténba kell vonulniuk, függettlenül a fentiektől.

(parameter)