Mától mehetünk edzőterembe, bárki vásárolhat bármikor – életbe léptek az új enyhítések

2020. június 3. - 07:39 | Belföld

Szerdától engedélyezik a sporteseményeket, és a szájmaszk viseletének előírásai is változtak – a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedések újabb enyhítései léptek életbe szerdától Szlovákiában.

Mától mehetünk edzőterembe, bárki vásárolhat bármikor – életbe léptek az új enyhítések
Fotó: TASR

Szerdától már csak beltéren kötelező a szájmaszk viselése, a szabadban viszont már csak akkor, ha másoktól kétméteres távolságon belül vagyunk (az eddigi öt méter helyett) – beleszámítva a tömegrendezvényeket is.

Engedélyezik a sporteseményeket, jövő hét szerdától pedig a tömegrendezvényeket 500 főig. Ide tartoznak a labdarúgó-mérkőzések is, azokat tehát június 10-től nézők előtt is megrendezhetik, maximum 500 főig.

A színházakban, mozikban és egyéb kulturális eseményeken a nézőknek már nem kell egymástól két méterre ülniük, az ülésrendet sakktáblaszerűen kell kialakítani. A színészeken már nem kell koronavírustesztet végezni.

Szerdától engedélyeznek minden beltéri sporttevékenységet is, így kinyithatnak az edzőtermek, a fürdők, a wellnesst nyújtó szolgáltatások, masszázsközpontok, kaszinók és állatkertek belső terei.

Eltörölték a 65 éven felettiek számára kijelölt bevásárlási időt (ez eddig délelőtt 9 és 11 óra között volt érvényes). Az üzletekben az eddigi 15 négyzetméter helyett már csak 10 négyzetméterre számítanak egy vásárlót, viszont a kétméteres távolságot továbbra is be kell tartani.

Ugyanez érvényes az éttermekben elhelyezett asztalokra – kint is és bent is. Viszont a vendéglátóipari egységek már nem csak 22 óráig lehetnek nyitva, és már nem korlátozzák az egy asztalnál ülő személyek számát sem.

Az enyhítések a hoteleket is érintik: az új rendelet szerint már nem kell 24 órát várni, ha klienseket helyeznek el egyazon szobába.

A taxisoknál a védő plexiüveg használata már nem kötelező, csupán javasolt. Továbbá engedélyezik, hogy az autóban használják a klímát, valamint az utasok szállítása között nem kell 15 perces szünetet tartani. A járműveket viszont továbbra is rendszeresen fertőtleníteni kell.


TASR/para