Mától minden kiskereskedés alapüzemmódban működhet – mutatjuk, mi az, ami változik

2022. február 15. - 08:49 | Belföld

A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) legújabb rendelete szerint keddtől minden kiskereskedés alapüzemmódban működhet.

Mától minden kiskereskedés alapüzemmódban működhet – mutatjuk, mi az, ami változik
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Eddig csak az olyan kiválasztott boltok működhettek alapüzemmódban, mint például az élelmiszerüzletek, a drogériák, a gyógyszertárak, a cipő- és ruhaboltok vagy az építőipari cikkeket forgalmazó üzletek. Az új rendszer szerint a játékboltok, az elektronikai cikkeket forgalmazó üzletek és a könyvesboltok is működhetnek alapüzemmódban.

Az ÚVZ rendelete szerint az üzletek 22 óra után is nyitva tarthatnak. Eddig ezt például csak az élelmiszerboltoknak, a gyógyszertáraknak és a takarmányboltoknak engedélyezték. Az új rendszer szerint a drogériák, a cipő- és ruhaboltok, és az elektronikai cikkeket forgalmazó üzletek is nyitva lehetnek este 10 után.

A hivatal hangsúlyozta, hogy a szolgáltatásokat nyújtó létesítményekre vonatkozó rendelet nem változik. Tehát az olyan szolgáltatások, mint a gasztroszektor, valamint a szállodák és más szálláshelyek, az uszodák, az aquaparkok, a fitneszközpontok létszámkorlátozással, OP-rezsimben (oltottak, a koronavírus-fertőzésen átesettek), vagy OP plusz rendszerben működhetnek.

Azok a szolgáltatások, amelyek eddig OTP-rendszerben (oltott, tesztelt, a fertőzésen átesett) működtek, azok a továbbiakban is így működhetnek. Ide tartoznak például a sí- és snowboardközpontokban levő szálláshelyek, a munkavégzés, vagy egészségügyi intézmény látogatás miatti szállodai tartózkodás, a drótkötélpályák és a sífelvonók, a szabadtéri sportpályák stb.

Változatlan rezsimben maradnak azok a szolgáltatások, amelyek alapüzemmódban működhettek. Ilyenek például az állatorvosi rendelők, a mosodák és tisztítók vagy a gyűjtőudvarok.

Az ÚVZ felhívja rá a figyelmet, hogy egyes szolgáltatások, mint a vendéglők, fitnesz- és wellnessközpontok, szervizek vagy szabadtéri sportpályák esetében továbbra is érvényben marad a korlátozott nyitvatartási idő (5-től 22 óráig).

A rendeletet a kormány által február 10-én jóváhagyott intézkedések alapján aktualizálták. Keddtől bővült azok köre is, akik az OP plusz rezsimbe tartoznak. Erről ITT írtunk bővebben.


TASR/para