Mától minden nap este 20 órától kijárási tilalom, de ez alól is van néhány kivétel – mire számíthatunk még?

2021. március 3. - 07:46 | Belföld

Több intézkedés, amit a kormány vasárnap fogadott el, szerdától lép hatályba. Ezek közé tartozik az este 20 óra és hajnali 1 óra közti kijárási tilalom, illetve az is, hogy a fekete besorolású járásokban mostantól a természetbe járáshoz is szükség lesz hét napnál nem régebbi negatív tesztre.

Mától minden nap este 20 órától kijárási tilalom, de ez alól is van néhány kivétel – mire számíthatunk még?
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

A legfontosabb szigorítások:

  • Minden nap este 20 órától kijárási tilalom lép életbe, ami azt jelenti, hogy azok a kivételek, amelyeket eddig negatív teszttel abszolválhattunk, mostantól este nyolcig lesznek érvényben. Számos kivétel azonban továbbra is érvényben marad és nemcsak a munkába járás, illetve a sürgős orvosi ellátás, gyógyszertár.

Ugyanis ezt követően is ki lehet menni a természetbe vagy individuális sportot űzni, például futni, illetve kivinni a kutyát/macskát. Vagyis ezekben az esetekben nem kell nyolcra hazaérni. Ugyancsak meglátogathatjuk azt a közeli személyt, aki a gondozásunkra szorul, és elhagyhatjuk az otthonunkat, ha például külföldre utazunk, és este nyolc után indul a gépünk. Aminek a lehetősége ténylegesen megszűnik este nyolc után, az az üzletben, drogériában vagy trafikban, állateledelboltban történő vásárlás, a tankolás (a munkába vagy orvoshoz igyekvők nyilván nyolc után is megállhatnak a benzinkúton), illetve olyan lehetőségek, amelyekre eleve kérdéses, hogy volt-e eddig lehetőség, mint az autószerviz, számítógépszerviz, cipőjavító, bank, biztosító.

  • A fekete besorolású járásokban a természetbe járáshoz is szükség lesz hét napnál nem régebbi negatív koronavírustesztre, nem mehetünk viszont már át más járásba a természetbe akkor sem, ha enyhébb (bordó, piros) besorolású járásban élünk.

Ez alól kivételt képeznek a pozsonyiak és a kassaiak, előbbiek kimehetnek a természetbe Pozsony megyén belül (pl. akár a Szenci járásba), utóbbiak pedig a Kassa-környéki járásba. Fordítva ez nem érvényes, tehát a két megye lakosai természetjárás céljából nem látogathatják meg Pozsonyt vagy Kassát.

  • A rendőrség szigorúbb és sűrűbb ellenőrzéseket ígér mind a határokon, mind a járásokon belül.
  • Március 8-tól lép érvénybe, hogy a koronavírusos személyek már nem mehetnek üzletbe, tehát találniuk kell valakit, aki bevásárol nekik a karantén ideje alatt.
  • Március 8-tól legalább FF2-es besorolású légzésvédő maszkra (resztpirátorra) lesz szükségünk az üzletbe járáshoz, illetve a tömegközlekedési eszközökön, március 15-től peddig minden beltérben, tehát a munkahelyeken is.
  • Továbbra is érvényesek a járások színek szerinti besorolásai, és az azokra érvényes tesztelési kötelezettség, tehát a fekete és bordó járásokban 7, a piros járásokban 14, a rózsaszínű járásokban pedig 21 napnál nem régebbi tesztre van szükség, például munkába járáshoz.
  • Továbbra is érvényes, hogy nem látogathatják egymást más háztartásban élő személyek.
  • A fenti intézkedések jelen állás szerint március 19-ig maradnak érvényben, a kormány viszont jelezte, hogy ha nem javul a helyzet, azt követően teljes lockdownra számíthatunk a termelés és a határok lezárásával.
  • A kormány által elfogadott további, egyelőre kevésbé konkretizált intézkedések (pl. a Covid-pótlékról, otthoni tesztelésről, háziorvosok kötelességeiről, stb.) ITT olvashatók