Mától Naszvadot ne tessék lefaluzni!

2020. január 1. - 13:45 | Régió

Január 1-jétől hivatalosan városi rangot kapott Naszvad (Komáromi járás).

Mától Naszvadot ne tessék lefaluzni!
Fotó: Cséfalvay Á. András (archívum)

Naszvaddal együtt a járásban már négy város található, Komáromon kívül Ógyalla, Gúta, valamint utóbbi szomszédja, Naszvad. Az Érsekújvár-Ógyalla-Gúta háromszög közepén jött létre az újabb város.

A kormány szeptemberben, a parlament októberben hagyta jóvá az erre vonatkozó javaslatot, melyet az eddigi község javaslatára a Komáromi Járási Hivatal terjesztett be.

„2019. augusztus 31-én Naszvad község 5105 lakossal rendelkezett, emellett adminisztratív és kulturális központ, és a környező községek lakosainak is nyújt bizonyos szolgáltatásokat. Naszvad és a szomszédos települések között biztosított a közlekedés, a község területének egy része városias jellegű” – áll az elfogadott javaslatban. Eszerint Naszvad megfelel a várossá nyilvánítás feltételeinek.

A vonatkozó jogszabály értelmében a parlament január 1-jével a kormány javaslatára várossá nyilváníthatja azt a községet, amely gazdasági, adminisztratív, kulturális vagy idegenforgalmi központnak tekinthető, esetleg fürdőhely, továbbá a környező községek lakóinak is nyújt szolgáltatásokat, biztosítja a közlekedést a környező településekre, legalább egy része városias jellegű és legalább 5000 lakosa van.

(TASR)

Címkék: Naszvad