Mától a negyedik, koronavírus elleni oltást is felvehetik az 50 év felettiek Szlovákiában

2022. július 20. - 11:49 | Belföld

Az egészségügyi minisztérium szerdától (július 20.) elindította az oltást a koronavírus elleni vakcina negyedik adagjával, ami a második emlékeztető oltásnak felel meg.

Mától a negyedik, koronavírus elleni oltást is felvehetik az 50 év felettiek Szlovákiában
Fotó: TASR - illusztráció

A negyedik dózist minden 50 év feletti állampolgár felveheti.

Emellett jövő héttől a 12 évnél idősebb, immunhiányos páciensek is felvehetik a második emlékeztető adagot.

A második emlékeztető oltást, tehát a negyedik adagot azok az 50 év feletti személyek kaphatják meg, akik már legalább négy hónapja felvették az első emlékeztető vakcinát, vagy legalább három hónap eltelt azóta, hogy átestek a covidon.

A negyedik adaggal történő oltás kizárólag a Pfizer–BioNTech cég Comirnaty nevű vakcinájával történik – függetlenül az előző vakcináktól.

Regisztrálni a már megszokott módon a korona.gov.sk weboldalon keresztül lehet, de regisztráció nélkül is felvehető az oltás. A szabad időpontokról az egészségügyi tárca oldalán lehet tájékozódni.

Az egészségügyi minisztérium sajtóközleményében felhívja a figyelmet, hogy továbbra is a vakcina nyújtja a leghatékonyabb védelmet a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyásával és az elhalálozással szemben. Mostanáig nem tapasztalták az egészségügyi rendszer túlzott terhelését, ami egyrészt annak köszönhető, hogy nő az átoltottság, másrészt pedig azáltal, hogy egyre többen átesnek a fertőzésen, az immunitás is egyre jelentősebb.


(parameter)