Mától szabadon utazhatunk Csehországba, megszűntek az ellenőrzések az osztrák határon

2020. június 4. - 07:45 | Belföld

Csütörtöktől teljes mértékben felszabadult a szlovák-cseh határ, az osztrák határon pedig beszüntettek minden ellenőrzést.

Mától szabadon utazhatunk Csehországba, megszűntek az ellenőrzések az osztrák határon
Fotó: TASR

A szlovák-cseh határok teljes feloldását Igor Matovič kormányfő jelentette be szerdán, amikor Prágában találkozott Andrej Babiš cseh miniszterelnökkel.

„Szerdáról csütörtökre virradóan éjféltől teljesen szabad mozgás lép érvénybe Szlovákia és Csehország között“ – mondta Matovič. Babiš is megerősítette, hogy csütörtöktől olyan módon lehet közlekedni a két ország között, mint a koronavírus-járvány kitörése előtt.

A szlovák határokon csupán a harmadik országból érkezőket ellenőrzik majd. Matovič szerint a szlovák-cseh határ megnyitásával kapcsolatban a szakmai konzílium mondta ki a döntő szót.

Csütörtöktől Ausztria is megszüntette a határellenőrzéseket a szomszédos országokkal, kivéve Olaszországot. Ez azt jelenti, hogy a Németországgal, Liechtensteinnel, Svájccal, Szlovákiával, Szlovéniával, Csehországgal és Magyarországgal közös határszakaszokon megszűnik a karanténkötelezettség és nem végeznek koronavírus-tesztet.

Szlovákia részéről viszont továbbra is érvényben van, hogy 48 órára léphetjük át az osztrák határt (is).


TASR/para