Mától tényleg véget érhetnek az állatok cirkuszi szenvedései Szlovákiában

Noha szeptember volt az eredeti terv, november 1-jén lép hatályba az a rendelet, mely betiltja bizonyos állatok nyilvános cirkuszi felléptetését.

Mától tényleg véget érhetnek az állatok cirkuszi szenvedései Szlovákiában
Fotó: Cséfalvay Á. András (archívum)

Véget érhetnek az állatok cirkuszi szenvedései, miután hatályba lépett a minisztériumi rendelet, mely részletezi az állatok nyilvános fellépéseinek és az arra való felkészítésük feltételeit.

Ezek szerint a cirkuszokban a jövőben nem találkozhatunk ragadozókkal (kivéve a kutyát, macskát és a vadászgörényt), főemlősökkel, elefántokkal, vízilovakkal, orrszarvúkkal, delfinekkel és zsiráfokkal.

Az intézkedést pozitívan fogadta a Sloboda zvierat szervezet, mely az egész módosítás kezdeményezője. "Köszönjük a több száz tüntetést, a több ezer szórólapot és az 54 057 aláírást a vonatkozó petíción, A cirkuszi tiltás közös sikerünk" - reagált Silvia Čaňová a szervezettől.

A törvény és a rendelet betartását az Állategészségügyi Felügyelet ellenőrzi majd. A megsértése esetén 20 ezer euróig terjedő pénzbírság is kiszabható.

Egy évvel ezelőtt, 2018 októberében Dunaszerdahelyen is tüntettek az állatoknak haszonszerzés céljából a cirkuszokban való kihasználása ellen. A megmozduláson különféle transzparensekkel próbálták felhívni az emberek figyelmét az állatokkal szembeni méltatlan bánásmódra.

(TASR)