Mától tesztelniük kell a munkáltatóknak oltatlan alkalmazottaikat, de teszteket nem kapni sehol

2021. november 29. - 09:30 | Belföld

Hatályba lépett a rendelkezés, mely alapján a munkáltatók csak hét napnál nem régebbi negatív teszttel engedhetik dolgozni oltatlan alkalmazottaikat, akik nem estek át a covidon.

Mától tesztelniük kell a munkáltatóknak oltatlan alkalmazottaikat, de teszteket nem kapni sehol
Archív felvétel - Volkswagen

A Hospodárske noviny szerint viszont a munkakezdésig sokaknak gyakorlatilag lehetetlen hozzájutniuk a tesztekhez. Hetek óta tudni lehet ugyan, hogy sor kerül az alkalmazottak munkahelyi tesztelésére, de a Richard Sulík vezette gazdasági minisztérium csupán pénteken délután tette közzé annak feltételeit.

"Elfogadhatatlan, hogy a munkáltatók az utolsó pillanatban kapják meg a legfontosabb iránymutatást. Rendkívül kevés idő marad a felkészülésre és például egy nagyobb cégben megszervezni a tömeges tesztelést logisztikailag nem olyan egyszerű" - jelezte Miriam Filová, a Munkáltatói szakszervezetek országos szövetségének szóvivője.

A hétvége előtt a munkáltatók még az antigénteszteket sem tudták beszerezni, mivel a gyógyszertárak tartalékai kifogyóban, és a disztribúciós társaságok is jelezték, hogy ilyen gyorsan nem tudnak felkészülni erre.

Ondrej Sukeľ, a gyógyszerészkamara elnöke is megerősítette, hogy a munkáltatók nagyszobb mennyiségű tesztet most biztosan nem tudnak beszerezni.

Richard Sulík még pénteken közölte, hogy az év végéig hetente szükségük lesz negatív tesztre az oltatlan és covidon át nem esett munkavállalóknak. A miniszter eközben a gyógyszertárakhoz irányította a munkáltatókat, mondván, ott biztosan lesz elég teszt.

Sukeľ emlékeztetett, hogy már nyáron figyelmeztették az illetékeseket a minisztériumnál, hogy kezdjenek beszélni a harmadik hullámról, mivel a mintegy 2 ezer egségből álló szlovákiai gyógyszertár-hálózatot, ennek ellenére az történt, amitől tartottak, hogy pénteken ebéd után kapják meg a tudnivalókat, miközben hétfőtől már élesben kell hozzá alkalmazkodni.

A minisztérium útmutatója szerint a cégeknek gondoskodniuk kell az antigéntesztek beszerzéséről, a megfelelő helyiségről, a tesztelésből származó hulladék likvidálásáról és ki kell jelölniük egy felelős személyt is, aki felügyeli az öntesztelést és számon tartja a szűrővizsgálatok eredményét. A tesztelést minden héten meg kell ismételni. A munkáltatóknak el kell fogadniuk a mobil mintavételi helyek által kiállított igazolást is.

Az útmutató szerint minden munkáltató köteles elegendő számú antigén öntesztet beszerezni a gyógyszertárakból vagy a forgalmazóktól. Az állam egy letesztelt alkalmazott után hat euró kompenzációt fizet (5 euró egy darab teszt ára, 1 euró a vizsgálat elvégzésével járó költség). A védőfelszereléseket a munkáltatónak saját forrásból kell biztosítania.

Mivel az aktuális útmutató év végéig érvényes, az állam egy oltatlan alkalmazott után legfeljebb öt teszt árát fizeti vissza. A költségeket a gazdasági minisztérium egy összegben fogja téríteni azoknak a munkáltatóknak, akik ezt kérvényezni fogják. A költségtérítés jövő januárban esedékes.

(HN/TASR/parameter)