Matovič 2 millió adag Szputnyik V-t ígér júniusig, a miniszterelnök szerint a Za ľudí kísérletezik az emberekkel, hogy „túlélik-e a járványt”

2021. február 19. - 14:43 | Belföld

A miniszterelnök állítja, hogy júniusig 2 millió adag Szputnyik V érkezhet Szlovákiába 17 millió euróért, és állítólag sokan vannak, akik éppen ezzel akarnák beoltatni magukat. Remišová úgy véli, Krajčí megveheti a vakcinát a kormány beleegyezése nélkül is. Matovič jelezte, támogatni fogja ebben a miniszterét.

Matovič 2 millió adag Szputnyik V-t ígér júniusig, a miniszterelnök szerint a Za ľudí kísérletezik az emberekkel, hogy „túlélik-e a járványt”
Fotó: TASR

Ki kísérletezik embereken?

Tovább gyűrűzik a Szputnyik V orosz vakcina beszerzése kapcsán kezdődött veszekedés Igor Matovič és a Veronika Remišová vezette Za ludí között. Pénteken a miniszterelnök vádolta meg koalíciós partnerét azzal, hogy kísérletezik az emberekkel.

„Az az emberkísérlet, hogy túlélik-e a járványt” – magyarázta Matovič.

A kormányfő szerint azzal, hogy a Za ludí nem támogatta csütörtökön a Szputnyik V megvásárlására és engedélyezésére vonatkozó kormányhatározatot, csak azt érik el, hogy az emberek Magyarországon akarják majd beoltatni magukat.

„A szlovákiai Komáromból a magyarországi Komáromba fognak majd járni az emberek, hogy beoltassák magukat a Szputnyik V-vel” – állítja Matovič.

Ha Magyarországnak jó, nekünk is jó lesz?

Matovič a magyarországi használati engedélyre hivatkozva akarja jóváhagyni az orosz vakcina szlovákiai felhasználását.

„Ennek a vakcinának nincs hibája” – állítja a kormányfő.

Azt állítja, hogy az utóbbi két hétben azon dolgozott, hogy az orosz gyártó Szlovákiába is szállítson, és sikerült elérnie, hogy júniusig 2 millió adag érkezhet az országba. A vakcina pontos árát nem árulta el, de szerinte olcsóbb, mint a nyugati készítmények, egy ember beoltásához szükséges oltóanyag – vagyis két adag – ára hozzávetőlegesen 17 euró. Ez azt jelentené, hogy a kétmillió adagért 17 millió eurót fizethet Szlovákia.

Matovič Krajčít kéri

Elismerte azt is, hogy Marek Krajčí egészségügyi miniszter saját hatáskörben kivételes engedélyt adhat a vakcina használatára, vagyis nem kell hozzá kormányhatározat.

„Örülnék neki, ha Marek Krajčí élne ezzel a hatáskörével, és aláírna ezt a kormány határozata nélkül is” – jelentette ki Igor Matovič.

Vagyis nem kell már sokat várni arra, hogy a Szputnyik V Szlovákiában is megkapja a kivételes használati engedélyt. A kormányfő azt próbálta cáfolni, hogy a csütörtöki kormányülés csak álca, színház lett volna. Szerinte az oltás sikerességét erősítené, ha az egész koalíció támogatná. Krajčí leváltását egyébként az ellenzék mellett a Za ľudí is követeli, és a miniszter munkájával elégedetlen Janka Cigániková (SaS) is.

Plusz 300 ezer önként beoltott?

A miniszterelnök szerint az orosz vakcina javíthatja a lakosság oltási hajlandóságát is. Ezt egy január közepén végzett AKO felmérésre hivatkozva állítja, amelyben arról kérdezték az embereket, hogy beoltatnák-e magukat a vírus ellen.

A lakosság 68,2 százaléka mondott igent az oltásra, ha azonban a kérdést úgy tették fel, hogy a Szputnyik V-vel is lehet oltani, akkor az arány 73,9 százalék volt.

Igaz, azt nem jelezték a kérdésben, hogy a Szputnyik V-nek nincs engedélye az uniós szakhatóságtól. 300 ezer emberrel többen oltatnák be magukat, ha a Szputnyikot is használnánk, mintha nem, állítja Matovič.

Remišová, a büszke hercegnő

Matovič úgy véli, hogy az megfelelő biztosíték a szer hatékonyságára, hogy már közel 30 országban alkalmazzák. Az EU-ban azonban egyelőre Magyarország az egyetlen, ahol tényleg oltanak is a Szputnyikkal. A készítmény felhasználását fontolgatja Németország és Csehország is, de ők az uniós Európai Gyógyszerügynökség engedélyéhez kötik a felhasználást.

Tovább ekézte koalíciós partnerét a Za ludít, amelyik szerinte meséket költ Szputnyik köré. Elnökét,

Veronika Remišovát a büszke hercegnőhöz hasonlította, aki megtiltotta az éneklést az országában.

Za ľudí: csak uniós engedéllyel

A Za ľudí továbbra is kitart csütörtöki álláspontja mellett, és nem támogatja a Szputnyik hazai alkalmazását, amíg az meg nem kapja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét.

„Nem akarunk kivételezni egyik vakcinával sem, legyen az orosz, amerikai, brazil vagy akár indiai - jelentette ki Remišová. – Csak azt akarjuk, hogy minden készítményre egységes szabályozás vonatkozzon.”

Példának hozta fel a Johnson&Johnson vakcináját, amely szintén most áll engedélyezés előtt, de azzal sem tesznek kivételt, nem hozzák be az országba, mielőtt az EMA engedélyezné.

Veronika Remišová szerint a megfelelő oltottság eléréséhez fontos, hogy az emberek bizalmát is megszerezzék, ez azonban nehéz, ha nem regisztrált készítményekkel oltanának. Megismételte, hogy emberkísérletnek tartja a nem regisztrált készítménnyel való oltást.

Kolíková szerint nem elég, hogy Magyarországon jóvá hagyták

A Za ľudí elnöke úgy véli, hogy az egészségügyi miniszter csak a „kormány szoknyája” mögé akart bújni, ezért akarta elfogadtatnia a kormányhatározatot a Szputnyik V engedélyezéséről és beszerzéséről. A legfőbb kifogásuk az engedélyezésre vonatkozó résszel volt.

„Ez szembe megy az uniós és a szlovákiai szabályokkal” - jelentette ki Mária Kolíková igazságügyi miniszter.

Szerinte ugyanis nem lehet arra hivatkozva engedélyezni egy készítményt, hogy azt már egy másik ország engedélyezte.

Érzelmi zsarolástól tartottak, megkapták

Nem támogatták volna azt a megoldást sem, hogy Szlovákia vásároljon az orosz vakcinából, de a használatát csak az uniós engedély kiállítása után kezdjék meg.

„El tudják képzelni, hogy milyen érzelmi zsarolást kellene kiállnunk amiatt, hogy itt van a raktárban egy állítólagosan hatékony készítmény, miközben emberek halnak meg?” – tette fel a kérdést Remišová.

A választ a pénteki sajtótájékoztatójuk után néhány perccel megkapta a költői kérdésére, Igor Matovič ugyanis őt vádolta meg azzal, hogy az embereken kísérletezik azzal, hogy vizsgálja „túlélik-e a járványt”.

Az SaS sem örül a Szputnyiknak

Igor Matovič a külügyminisztérium tudta nélkül tárgyalt az orosz vakcina beszerzéséről, állítja Martin Klus (SaS) külügyi államtitkár. Az ügyet állítólag az új pozsonyi orosz nagykövet, Igor Boriszovics Bratcsikov vitte, arról a külügy is tudott, hogy tárgyalt Marek Krajčí egészségügyi miniszterrel, tudta meg a DenníkN. A gyógyszer uniós regisztráció nélküli engedélyezését Szlovákiában nem támogatja az SaS sem.


Az oros oltás sem jön gyorsan, a Magyarország is kétmillió adagot vett, egy hete kezdtek oltani

Ha Szlovákia követi a Magyarországi gyakorlatot, akkor februárban biztos nem oltanak még vele embereket. A magyarországi engedélyezés sem ment egyszerűen, habár Orbán Viktor kormánya sokat egyszerűsített a szabályokon. A magyarországi engedélyt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) adta ki, de több, az eljárásban résztvevő külsős szakértő sem értett egyet az engedély kiállításával, írta meg a HVG. A szakértők arra hivatkoztak, hogy fontos adatok hiányoztak vagy ellentmondásosak voltak a készítmény dokumentációjában. Azt is kifogásolták, hogy a kezdeti, kisebb mennyiségű készítmény és a tömegtermelés során előállított orosz vakcina nem teljesen egyezik, vagyis a klinikai vizsgálat során nem ugyanolyan összetételű készítménnyel dolgoztak, mint ami most forgalomba kerülhet. Az OGYÉI engedélye azt is kimondja, hogy minden szállítmányt laboratóriumi vizsgálatnak kell alávetni, hogy a behozott szer összetétele megegyezik-e a dokumentációban szereplő összetétellel, és egy ilyen vizsgálat – legalábbis Magyarországon – három hetet vesz igénybe.

Magyarországon egyébként január 20-án kapta meg a Szputnyik V a használatbavételi engedélyt, az első oltásokat február 11-én, vagyis múlt héten adták be. A magyar kormány szintén kétmillió adagot, vagyis egymillió ember beoltására elég vakcinát vásárolt, ebből első hónapban 300 ezer, a második hónapban félmillió, a harmadikban pedig 200 ezer ember beoltására elég vakcina érkezik.

- lpj -