Matovič: A 60 év felettiek nagyobb számban oltatnak, mint a fiatalabbak

2021. december 21. - 19:36 | Belföld

Miután a kormány tagjai bejelentették, hogy pénzjutalommal szándékoznak motiválni a 60 évnél idősebbeket a COVID-19 betegség elleni oltásra, az 50-59 évesek korcsoportjával összehasonlítva nőtt az első dózissal való átoltottság aránya az idősebb korcsoportban.

Matovič: A 60 év felettiek nagyobb számban oltatnak, mint a fiatalabbak
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Ezt Igor Matovič (OĽANO) miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter jelentette be a keddi sajtótájékoztatóján. A tárcavezető szerint az év 50. hetében a 60 évnél idősebbek, valamint az 50-59 évesek első dózissal való átoltottsága közötti különbség 395 százalékos volt. Az utóbbi korcsoportban az oltási hajlandóság nagymértékben csökkent. Matovič ezért a pénzügyi motivációt sikerként könyveli el, legyen szó akár az első, akár a harmadik dózisról.

A miniszter az aktuális adatokat a Focus ügynökség októberi felmérésének eredményeivel vetette össze. A közvélemény-kutatás akkor azt mutatta, hogy a 3. dózist legfeljebb 426 842 hatvan évnél idősebb személy fogja felvenni. December 19-ig a 3. dózissal beoltott idős személyek száma 90 086-tal haladta meg a becsült értéket. Hasonlóképpen alakult a helyzet az első dózis iránti kereslettel is - a felmérés eredményéhez képest 42 370-nel több személy oltatta be magát az első adaggal.

Matovič azt nyilatkozta, hogy ehhez hasonló célokra a lehető legtöbbet szeretné költeni. Úgy véli, jó befektetésről van szó, mert minél több kockázatos csoporthoz tartozó személy oltatja be magát, annál valószínűbb, hogy az ország a jövőben elkerülheti a korlátozásokat, ami jó hatással lesz az államháztartásra. A kiadások az előzetes becslés szerint elérhetik a 270 millió eurót.

TASR