Matovič afelől biztosított, hogy az állam segíteni fog az energiaválságban, Erik Tomáš azonban bírálta őt a tétlensége miatt

2022. szeptember 25. - 16:11 | Belföld

A kormány beavatkozik az energiaárak emelkedése esetén. Erről Igor Matovič pénzügyminiszter (OĽaNO) beszélt az RTVS O 5 minút 12 című politikai műsorában. A parlament Szociális Tanácsa Bizottságának tagja és a Hlas-SD párt alelnöke, Erik Tomáš azonban rámutatott, hogy a szóbeli ígéretek nem oldják meg a problémát.

Matovič afelől biztosított, hogy az állam segíteni fog az energiaválságban, Erik Tomáš azonban bírálta őt a tétlensége miatt
Erik Tomáš (TASR)

Matovič emlékeztetett arra, hogy év végéig nem lesz energiaár-emelkedés a háztartásoknál, a további fejlesztések részeként nem gondolja, hogy kezelhetetlenül emelkednének az emberek számlái. „A kormány időben elő fog állni a megoldással“ – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy csak a koalíciós megállapodás után kíván konkrétumot mondani.

Tomáš felhívta a figyelmet arra, hogy tavasszal Matovič biztosította az áramárak korlátozásáról, de jelenleg elismeri, hogy nem tudja azt garantálni. „Eddig csak olyan jogszabályi keretet tudott a kormány megalkotni, amely lehetővé teszi az energetikai veszélyhelyzetben történő intézkedések megtételét“ – mutatott rá a törvénymódosítási tervezetre, amely növeli a kormány hatáskörét energetikai veszélyhelyzetben.

Matovič ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy más országokban év végéig nem tudják garantálni az árakat.

Az amúgy is drámai előleg-növekedést tapasztaló cégek árainál Matovič a gazdasági tárca előző vezetésének befejezetlen munkájára hivatkozik. Úgy véli, hogy a jelenlegi miniszter, Karel Hirman energetikai szakértőként hatékony segítségnyújtást tud javasolni.

Tomáš kritizálja a szóbeli biztosítékokat, ha a valódi lépések hiányoznak. Negatívan vélekedik arról, hogy állandóan egységes európai megoldásra várnak az energiaválság megsegítésére. „Annál is inkább, mert a már felvázolt javaslatok nem kielégítőek Szlovákia számára” – mutatott rá. Meggyőződése, hogy az állam nem tölti be a segítő szerepét, ennek egyik okát az ellenzék javaslatainak figyelmen kívül hagyásában látja.

TASR