Matovič: „Az elkövetkező két hétben kiderül, hogy van-e értelme a kormánykoalíciónak”

2021. november 28. - 16:29 | Belföld

Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter a TA3 vasárnapi politikai műsorában kijelentette, a következő két hétben kiderül, hogy van-e értelme a kormánykoalíciónak vagy sem.

Matovič: „Az elkövetkező két hétben kiderül, hogy van-e értelme a kormánykoalíciónak”
Igor Matovič (Fotó: TASR)

Ha a koalíció nem használja fel az alkotmányos többséget alapvető változtatásokra, mint például a kiadási plafon vagy az adósságfék, Matovič szerint inkább „fel kellene oszlatni”.

A miniszter több törvény elfogadásától tette függővé a 2022-es költségvetés végleges formáját, nevezetesen a nyugdíjreformról, a kiadási plafonról és az adósságfékről szólótól. Amennyiben a koalíción belül nem születik ezzel kapcsolatban egyezség, és nem fogadják el a költségvetést, annak deficitje nem a GDP 4,94 százaléka, hanem a GDP 4,3 százaléka lesz.

A rekreációs és gasztrobónusz kapcsán megjegyezte, ezzel igyekszik növelni az oltottsági arányt, holott ez az egészségügyi miniszter dolga lenne. Hozzátette, a koalíciós tanács még tárgyal az 500 eurós utalványokról, amelyet azok a 60 éven felüli szlovák állampolgárok kapnák meg, akik beoltatták magukat.

Matovič hozzátette, mindent megtesz azért, hogy kedden már tárgyaljanak az utalványokról a parlamentben.


(TASR)