Matovič az EU-n belüli legmagasabb deficitet hagyja utódjára, és ez még nagyon fájdalmas lehet

2022. december 23. - 10:45 | Belföld

Az év törvénye, az állami költségvetés összehozta az eredeti koalíciót és alkotmányos többséggel, 93 képviselő szavazatával hagyták jóvá.

Matovič az EU-n belüli legmagasabb deficitet hagyja utódjára, és ez még nagyon fájdalmas lehet
Igor Matovič (Fotó: TASR)

Igor Matovič tavaly április 1-jén foglalta el helyét a pénzügyminisztérium élén, egy és háromnegyed év után pedig távozik onnan. Ez volt az SaS egyik feltétele, hogy Richard Sulíkék támogassák a költségvetést. Azt végül 93 szavazattal, az OĽaNO, a Sme rodina, a Za ľudí és néhány független szavazatával együtt hagyták jóvá. Ezzel sikerül elkerülni, hogy ne mehessen állami segély rendkívüli módon megemelkedett energiaárakra.

Ennek köszönhetően a gáz és a fűtés csupán 15%-kal, a villany viszont semennyivel sem drágul jövőre a háztartásoknak. Ha nem hagyták volna jóvá a költségvetést, akkor a többszörösébe kerülnének. A masszív támogatás eredménye, hogy 3,5 milliárdos deficit keletkezik az államháztartásban, ami a GDP 6,4%-ának felel meg.

Ez azt is jelenti, hogy az EU államainak Európai Bizottság által az ősz folyamán a jövő évre vonatkozóan előrejelzett államháztartási hiánya tekintetében Szlovákiáé lesz az egyik legmagasabb, amivel nehéz helyzetbe kerül, aki a jövőben elfoglalja a pénzügyminiszteri posztot - írja a Hospodárske noviny.

A Szlovák Jegybank figyelmeztetett, hogy a gáz ára 2024-ben állami segély nélkül 150%-kal megnőhet, tehát a mostani 2,5-szörösébe kerülhet, a jövő évi hatalmas hiány miatt viszont már nem lesz miből dotálni. Horváth Mihály, a jegybank fő közgazdásza elmondta, hogy nem lesz miből realizálni a gazdaság védelmét szolgáló intézkedéseket. Ezzel egyidejűleg egyre inkább égető kérdés lesz a költségvetés konszolidációja.

(HN)