Matovič: az SaS-nek be kell húznia a farkát, meg kell szavaznia a költségvetést – újabb konfliktus a koalícióban

2021. május 18. - 18:18 | Belföld

Az idei költségvetés módosításán akadt meg a koalíciós együttműködés, Igor Matovič pénzügyminiszter 3,4 milliárd euróval növelné az állami költségvetés hiányát, amely így csaknem megduplázódna, a GDP 10 százalékához közelítene. A parlament ülését is egy hétre felfüggesztette a koalíciós, hogy meg tudjanak állapodni. Igor Matovič most az egész problémát Richard Sulík nyakába öntötte azzal, hogy az embereken akar spórolni. Az SaS félrevezetőnek nevezte a pénzügyminiszter sajtótájékoztatóját, egyben figyelmeztette Matovičot, hogy ne feledkezzen meg a tesztelésre kidobott milliókról. 

Matovič: az SaS-nek be kell húznia a farkát, meg kell szavaznia a költségvetést – újabb konfliktus a koalícióban
Fotó: TASR

Igor Matovič pénzügyminiszter kedden ismét sajtótájékoztatón „oldotta” a koalíciós tanácson felmerült ellentéteket. Bemutatott 14 pontot, amiben szerinte az SaS csökkenteni akarná a pénzügyminisztérium által beterjesztett pótköltségvetést. A pénzügyminiszter szerint az SaS és Sulík azt akarja elvenni, amit a kormányban és a parlamentben már megszavaztak, ráadásul teljesen érzéketlenül teszi ezt.

„Spórolni a betegeken, a szegényeken, az orvosokon? Ez teljes érzéketlenség, ezért döntöttünk úgy, hogy ezt nyilvánosságra hozzuk”

– magyarázta Matovič, hogy mindezt miért sajtótájékoztatón mondja el. Úgy véli Sulík csak „szépnek akar látszani” a választói előtt.

Sulík a pénzügyminiszter szerint a 14 pontban 1,6 milliárd eurót akar megspórolni, és ezzel „túszul ejtené” a vállalkozókat és az egyszerű embereket, akik így nem kapnák meg, amit a kormány már megígért nekik. Igaz, a kormányban bemutatott táblázatban csak 1,4 milliárd euró szerepelt, amit az SaS „számlájára” írt Matovič, 200 millió euró hiányzott.

„Be kell húznia a farkát”

Viszont megvádolta Sulíkot azzal, hogy nem akarja kifizetnie a Pfizer-vakcinák árát, nem akarja megadni a vendéglőknek és az idegenforgalomban dolgozóknak, amit megígértek, a nyugdíjasoknak, a munkanélkülieknek, ami jár nekik, nem hajlandó tartalékot képezni a járvány esetleges további költségeire.

Szerinte az SaS sokallja azt is, hogy a Regeneron gyógyszerre 11 millió eurót kültene a pénzügy. A pénzügyminiszter szerint ez az a gyógyszer, ami Donald Trumpot is kigyógyította a COVID 19 betegségből.

„Inkább hagyjuk meghalni az embereket” - mondja az SaS Igor Matovič szerint, mert sokallják, hogy egy beteg meggyógyítása 2000 euróba kerülne.

Matovič a sajtótájékoztatón elhangzottak szerint nem hajlandó egyezkedni Sulíkkal. „Nem játszhatja a szépet – üzente Matovič Sulíknak. – Az SaS-nek a végén be kell húznia a farkát, és meg kell szavaznia a pótköltségvetést.” Matovič egyben meg is zsarolta az SaS-t: Ha nem szavazzák meg a pótköltségvetést, akkor az OĽaNO sem szavazza meg, a pénzügyminisztérium pedig lefagyasztja az egyes tárcák költségvetését.

Az SaS szerint Matovič félretájékoztat

Az SaS szerint a pénzügyminiszter keddi sajtótájékoztatója félrevezető volt.

„Azt állította, hogy nem akarunk fizetnie a Pfizernek. Ezt teljes kitalálmány” – állítja az SaS nyilatkozatában Marián Viskupič (SaS),

a parlament pénzügyi bizottságának elnöke. Azt mondja viszont, hogy javaslatuk szerint a vakcinák árának egy részét az egészségbiztosítók állhatnák. „Ha a táblázatban valahol mínusz egymillió euró van, az nem jelenti azt, hogy máshol nem találhatnánk egymillió eurót” – állítja Viskupič.

Sulík szerint Matovič kicsit magába nézhetne.

„Azt hányja a szemünkre, hogy embertelenül viselkedünk, de megfeledkezik azokról az eurómilliókról, amibe a pontatlan antigén tesztelés került” – magyarázta az SaS költségvetési álláspontját az SaS elnöke.

A parlament ülése eredetileg jövő héten szerdán folytatódott volna, kérdés, hogy mit lép Matovič sajtótájékoztatójára az SaS. Délután még Eduard Heger miniszterelnök is pozitívan nyilatkozott, úgy vélte, nem macska-egér harcot kell folytani. "Ha ennek köszönhetően megnyugszik a helyzet, akkor jó lépés a parlamenti ülés megszakítása" - jelentette ki a kormányfő Rudno nad Hronom községben, ahová az árvízhelyzet miatt utazott el.

- lpj -