Matovič: Az uniós szabályok nem teszik lehetővé az üzemanyag áfájának csökkentését

2022. május 23. - 17:41 | Belföld

Az európai uniós szabályok nem teszik lehetővé az üzemanyagok áfájának csökkentését.

Matovič: Az uniós szabályok nem teszik lehetővé az üzemanyag áfájának csökkentését
Igor Matovič (TASR)

A pénzügyminisztérium ezért nem ért egyet az SaS javaslatával, hogy az orosz kőolaj feldolgozására kivetett különadót az üzemanyagok áfájának 20-ról 8%-ra való csökkentésére használjuk fel – jelentette ki hétfői sajtóértekezletén Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter.

Matovič az áfacsökkentést szabályozó uniós irányelvre hivatkozott. „Kereshetik benne keresztül-kasul, az üzemanyagok áfájának csökkentése nincs benne” - mondta Matovič. Emlékeztetett az Európai Bizottság tagállamoknak írt április levelére, amely erre figyelmeztetett. Matovič szerint a Bizottság akkor az üzemanyagok áfájának lengyelországi csökkentésére reagált, de szerinte Szlovákiának illene „felnőttként viselkedni” és betartani a szabályokat.

Mivel az áfacsökkentésre nincs lehetőség,

Matovič felajánlotta az SaS-nek, hogy az orosz kőolaj megadóztatásából származó bevételt az egészségügyi nővérek, az orvosok és a pedagógusok bérének emelésére használja fel.

A pénzügyminisztérium számításai szerint idén körülbelül 180 millió euró folyhat be a kőolajadóból, a következő két évben pedig 300 millió. Más elemzők ettől eltérő becsléseit Matovič a Pénzpolitikai Intézet túlzott konzervativizmusával magyarázza. Az intézet szerint idén 58 millió euró folyhat be a kőolajadóból, jövőre pedig 24 millió euró.

Az SaS-től azt várja, hogy ne blokkolja a Slovnaft orosz kőolaj feldolgozásából származó nyereségének megadóztatását. Szerinte ha a parlament nem fogadja el ezt a törvény, csak júniusban nagyjából 30 millió eurótól esik el az ország. „Nagyon remélem, hogy az SaS félreteszi a haragját, beismeri a hibáját és segítő kezet nyújt az egészségügyi nővéreknek és a tanítóknak” – tette hozzá Matovič.

TASR