Matovič az útblokádra reagálva megmutatta a konditermeseknek a "bicepszét"!

2020. május 25. - 07:02 | Belföld

Igor Matovič kormányfő a Facebookon reagált arra, hogy a konditermesek útblokádot jelentettek be hétfő reggel fél hétre a pozsonyi D1-esre, a Triblavina csomóponthoz. Izomból próbálja megoldani, de kérdés, mire jut vele. FRISSÍTVE: 08.40

Matovič az útblokádra reagálva megmutatta a konditermeseknek a "bicepszét"!
Igor Matovič (Fotó: TASR)

A konditerem-tulajdonosok azért terveznek ilyen módon tüntetni, mert egységeik nem fértek be a gazdasági enyhítések negyedik fázisába sem. A válságstáb ugyanis továbbra is biztonsági kockázatot lát bennük a koronavírus terjedése kapcsán. Két államtitkár ugyanakkor már megpendítette, hogy június 3-án nyithatnának.

Matovič vasárnap késő este rakta ki a Facebookra, hogy ő ugyan soha nem volt konditeremben, és ezt nem szégyelli, a másik oldalon ezt hibának is látja, és szerinte az embereknek kellene kondizniuk.

Ezután több pontban felvázolta, hogy az epidemiológusok, infektológusok és más szakemberek múlt hétfői tanácskozásán is téma volt a konditermi nyitás, és nagyjából fele-fele arányban oszlott meg azok száma, akik mellette, illetve ellene voltak. Állítása szerint arra jutottak, hogy a következő hétfőn, tehát ma újra találkoznak az ügyben.

Múlt kedden aztán szavai szerint az OĽaNO néhány képviselője, például Peter Vons testépítő, Richard Nemec egykori válogatott röplabdázó vagy Romana Tabák válogatott teniszezőnő, továbbá Jozef Bubnár tanár és Michal Šipoš, a párt parlamenti frakciójának elnöke, illetve a tiszti főorvos, Ján Mikas között közvetített, előbbiek ugyanis szintén a konditermek nyitása mellett foglaltak állást.

"Ezen a találkozón a jelenlévők előtt prezentáltam a tervet, mely szerint amennyiben a konzílium továbbra is kitart a konditermek zárása mellett, kártérítést fogok kezdeményezni számukra a koalíción belül, mégpedig annak szellemében, hogy a 40 felettiek kapjanak ingyen belépőt a fitneszközpontokba, amit az állam térít" - fejtette ki Matovič.

Ma tehát ez is szóba kerül, az éttermekre, mozikra, színházakra vagy épp a határokra vonatkozó újabb enyhítések mellett. Azt pedig megígérte, hogy bármilyen döntés mellett ki fog állni, mint azt tette eddig is. Majd ezt üzente a konditermeseknek, hogy ha az útblokád mellett döntenek, azzal senki másnak nem fognak ártani, csakis a munkába igyekvőknek.

Ezután jött az izmosabb rész, Matovič ugyanis leszögezte, hogy nem az útblokád, hanem a szakemberekből álló konzílium lesz az egyedüli, aki döntést hoz majd ezen a területen is.

"Az útblokáddal viszont elérhető valami más. Amennyiben a konzílium nem dönt a konditermek nyitásáról, bennem még csak fel sem merül, hogy bármilyen módon is támogassam azokat, ahogy azt fentebb említettem. Az útblokád egyszersmind azt is eredményezi, hogy beterjesztek egy törvényt, mely alapján az ilyesmi bűncselekménynek lesz minősíthető, mint az már érvényes a civilizált országokban. Senki nem gondolhatja ugyanis, hogy mások szabad mozgásának korlátozásával, ártatlan emberek túszul ejtésével büntetlenül előnyöket szerezhet" - hangsúlyozta Matovič.

Végezetül pedig még megjegyezte azt is, hogy ha mindezek ellenére még mindig az útblokád mellett döntenek, akkor amögött már nem a konditermeknek nyújtandó őszinte segítség áll majd, hanem valamiféle "tudjuk kik" érdekei.

Pavel Kiseľ, a fitneszközpontok uniójának vezetője, aki az útblokádot kezdeményezte nem sokkal később erre videóban reagált, és elmondta, hogy nem dacból, de kimennek és tüntetni fognak, mivel szeretnék végre megnyitni az egységeiket.

A Nový Čas reggel fél hétkor be is jelentkezett a D1-es mellől, ahol gyülekeztek:

Matovič egyébként az éjszaka folyamán még egyszer próbálta hatni az útblokádot tervezőkre, lényegében röviden összefoglalva, amit már korábban is közölt:

FRISSÍTVE: 08.40 - A reggeli órákban végül a konditerem-tulajdonosok és támogatóik úgy döntöttek, hogy nem blokkolják teljesen a fővárosba való bejutást, csak lassítják, és három sávban 30-40 km/órás sebességgel kezdtek haladni a D1-esen - számolt be róla a Nový Čas.

Erre reagált pár perccel később maga Matovič is, aki örvendett annak, hogy a konditermesek elálltak eredeti tervüktől:

(parameter)