Matovič: Azok engednek utat a maffiának, akiknek az igazságot kellene védeniük

2021. szeptember 16. - 17:26 | Belföld

Igor Matovič pénzügyminiszter és az OĽaNO vezetője meg van róla győződve, hogy a rendőrségen belüli történések hátterében azoknak az embereknek a tevékenysége áll, akik hosszú éveken át százmillió eurós összegekben lopták szét a közpénzeket, és börtön fenyegette őket”. Azt is megjegyezte, hogy ezt a tevékenységet az igazságszolgáltatás egyes szervei is segítik. Ezt a kormányülés után jelentette ki.

Matovič: Azok engednek utat a maffiának, akiknek az igazságot kellene védeniük
Igor Matovič (TASR)

„Ezek az emberek mindent megtesznek azért, hogy megfordítsák a történelem menetét. Szlovákia fordulóponthoz ért. De elég bátrak vagyunk a harchoz, és nem adjuk fel” – közölte Matovič, aki kiáll Roman Mikulec belügyminiszter mellett. Mint elmondta: a biztonsági tanács elsősorban egy másik intézménnyel fog foglalkozni, nem a belügyminisztérium vezetésével.

„Meggyőződésem, hogy nem Roman Mikulec készíti elő az utat a maffiának, hanem az igazságszolgáltatás más szervei, amelyeknek az igazságot kellene védelmezniük. Éppen ezért ül össze a biztonsági tanács”

– közölte. Matovič azt állítja, hogy a maffia gondoskodott róla, hogy az ártatlanokat fogják el.

„Meg vagyok róla győződve, hogy semmit sem manipuláltak”

– mondta azzal kapcsolatban, hogy szerdán, a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) több tagja vizsgálati fogságba került.

Richard Sulík (SaS) miniszterelnök-helyettes egyetért azzal az állítással, mely szerint a helyzet komoly, és határozott döntésre van szükség. „Mindenki attól tart a kormányban, hogy egyes fontos ügyek nem lesznek kivizsgálva, ezért is ül össze a biztonsági tanács” – mondta Sulík. Ismét kijelentette, hogy a belügyminiszter továbbra is élvezi az SaS bizalmát.

Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes és Ján Budaj (OĽaNO) környezetvédelmi miniszter szerint az ország biztonsága elsőrendű kérdés, amely egy időre háttérbe szorítja a mandátumok esetleges újraosztásának kérdését a kormányon belül.

„Amíg nem világos, hogy ki a gazember és ki a rendőr, minden más kevésbé fontos”

– tette hozzá Budaj.

Mária Kolíková igazságügyi miniszter szerint meg kellene nézniük a jogrendszert – hogy ez nem ad-e túl nagy teret az intézmények közötti konfliktusoknak a büntetőeljárás során. „Arról kell beszélni, hogy hogyan nézzen ki az igazán független felügyelőség.

Azt gondolom, hogy helyénvaló lenne egy független felügyelő intézmény létrehozásáról beszélni”

– mondta a tárcavezető.

A bíróság szerdán úgy döntött, hogy Ján Čurilla, Pavol Pavol Ďurka és Milan Sabota, a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) nyomozói, valamint Peter Scholtz, a belügyminisztérium belső ellenőrzési osztályának (ÚIS) megbízott vezetője vizsgálati fogságba kerül. Hivatali jogkörrel való visszaéléssel és az igazságszolgáltatás akadályozásával vádolják őket. Kettejüket a tanúvallomások igazságtartalmának a befolyásolásával is megvádolták.

TASR