Matovič azt ígéri, jóval többet fognak tesztelni, magánlaboratóriumok is bekapcsolódnak

2020. március 26. - 12:53 | Belföld

Az új típusú koronavírus kimutatására szolgáló szűrővizsgálatok terén az állam a magánkézben lévő laboratóriumok segítségére is számíthat. Ezt csütörtökön jelentette be Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő, aki kilátásba helyezte azt is, hogy minden kórház előtt létesíteni fognak egy mintavételi helyet.

Matovič azt ígéri, jóval többet fognak tesztelni, magánlaboratóriumok is bekapcsolódnak
Fotó: TASR

Matovič a sajtótájékoztató elején megerősítette, hogy a szerdán elvégzett 355 tesztből 10 lett pozitív, majd hangsúlyozta, hogy közülük többen a bősi karanténközpontban tartózkodnak, ami azt bizonyítja, hogy igenis van értelme a karanténközpontok működtetésének.

A miniszterelnök kiemelte, az elkövetkező napokban jelentősen meg akarja növelni a naponta elvégzett koronavírustesztek számát, a hazai laboratóriumok kapacitása ugyanis szerinte ezt lehetővé teszi.

A kormányfő példaként olyan országokat említett, ahol nagy mennyiségű tesztet végeztek el, és nem használták a kevésbé megbízható gyorsteszteket, mint például Dél-Koreában.

„Közös megegyezésre jutottunk a rendszer módosításával kapcsolatban, amelybe teljes szélességben bevonjuk a magánlaboratóriumokat is” – közölte Matovič, majd hozzátette, minden egyes kórház előtt mintavételi pontot fognak működtetni.

Eddig csak olyan személyeken végezték el a tesztet, akik megfeleltek bizonyos kritériumoknak, és ebben az esetben is volt, hogy több napot kellett várniuk, mert a mentősöknek nem volt megfelelő védőfelszerelésük.

A mintákat erre a célra felállított UNIMO-bódékban vennék le, hogy ezzel is védjék azokat a pácienseket, akiknek nincs koronavírus-gyanújuk.

A miniszterelnök szerint a magánlaboratóriumokkal közösen naponta háromezer tesztet akarnak elvégezni. Ezek a laboratóriumok fogják biztosítani a minták elszállítását a konkrét laboratóriumokba. A rendszert a tervek szerint péntektől indítják, Matovič pedig azt szeretné, ha az elvégzett tesztek száma egy héten belül elérné a kapacitás maximumát.

Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügy-miniszter hozzátette: rövidesen megkezdik a kockázati csoportok tömeges, irányított tesztelését. Ebbe a csoportba az egészségügyi dolgozók mellett azok a páciensek tartoznak, akiket haladéktalanul meg kell műteni. Krajčí szerint a tesztek számának növelésével a járványt az ellenőrzésük alatt tudják tartani.

Peter Lednický, a magánkézben lévő laboratóriumokat összefogó szövetség munkatársa elmondta: naponta mintegy 1200 tesztet tudnak csinálni, ez a szám napról napra nőhet, jövő héten már elérhetik a napi kétezret is.

Ján Mikas tisztifőorvos elmondta, annak köszönhetően, hogy a laboratóriumok bekapcsolódtak, csökken a várakozási idő a tesztek eredményeire, valamint növekszik a naponta elvégezhető tesztek száma.

Matovič arról is beszélt, hogy ezentúl nemcsak azokat az embereket értesítik, akiknél a teszt kimutatta a fertőzést, hanem azokat is, akiknél negatív lett az eredmény.

A pozitív eredményről tájékoztatják majd a páciens kezelőorvosát is, és amennyiben a beteg elmúlt 65 éves, az orvosnak minden nap érdeklődnie kell nála az állapotáról” – tette hozzá az egészségügyi miniszter.


(TASR/para)